Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Anca Dragu

3 Septembrie 2016
Vizualizari: 1198
Comentează add

Cei 28 de miniştri de externe ai statelor Uniunii Europene şi şeful diplomaţiei turce au evidenţiat astăzi la Bratislava nevoia unei cooperări mai strînse.

Uniunea Europeană și Turcia "au nevoie de o cooperare mai strânsă"

anca-dragu

Foto: Arhivă.

Cei 28 de miniştri de externe ai statelor Uniunii Europene şi şeful diplomaţiei turce au evidenţiat astăzi la Bratislava nevoia unei cooperări mai strînse, în pofida faptului că dezacordurile se menţin într-o serie de domenii sensibile, precum gestionarea fluxului de refugiaţi sau eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci.

La sfârşitul întâlnirii, înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe Federica Mogherini a declarat că cele două tabere trebuie să se asculte mai mult una pe alta.

Federica Mogherini: Încă din primele ore după încercarea de lovitură de stat, UE şi-a exprimat sprijinul pentru instituţiile şi poporul turc. Trebuie să înţelegem mai bine emoţiile pe care evenimentele ultimelor săptămâni le-au creat în opinia publică. Am căzut de acord să continuăm aplicarea acordurilor deja încheiate, fie că este vorba de liberalizarea regimului vizelor, managementul  refugiaţilor sau cooperarea economică şi în domeniul energiei.

La câţiva metri depărtare, într-o altă sală, ministrul turc pentru afaceri europene, Ömer Çelik, vede lucrurile puţin diferit.

Ömer Çelik: Imediat după puci, noi nu am simţit solidaritatea UE la nivelul la care ne-am fi aşteptat să fie. Am spus acest lucru în întâlnirea de azi. Dacă situaţia din Irak şi Siria se înrăutăţeşte, problema migraţiei se va accentua, de aceea declaraţiile unor politicieni care cer întreruperea cooperării pe tema managementului refugiaţilor sunt iresponsabile. Noi mecanisme vor trebui puse în practică dacă situaţia se schimbă şi Turcia nu va fi parte a lor dacă nu se aplică liberalizarea vizelor pentru cetăţenii turci.

Ömer Çelik a adăugat că ţara sa se confruntă cu atacuri teroriste şi de aceea nu va modifica legislaţia antiteroristă în vigoare, criticată de unii diplomaţi europeni.


Etichete cooperareueturciaFederica MogheriniÖmer Çelik

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live