Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 18 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

19 Februarie 2020
Vizualizari: 324
Comentează add

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat un plan de măsuri împotriva "separatismului islamist".

"Unii se folosesc de religie pentru a nu respecta legea"

florin-lepadatu

 Foto Thomas SAMSON / AFP

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat un plan de măsuri împotriva "separatismului islamist", prin care liderii religioşi încearcă să-i convingă pe musulmanii din Franţa să se supună regulilor religioase, şi nu legilor ţării.

El a atras atenţia asupra transformării islamului într-o ideologie politică şi a prezentat o strategie de combatere a acestui fenomen.

Corespondentul RRA, Daniela Coman relatează de la Paris: "Lupta împotriva influenţelor străine, în special în şcoli şi în lăcaşele de cult, o mai bună organizare a cultului musulman în Franţa, asigurând respectarea laicităţii şi a legilor ţării, combaterea oricăror forme de separatism islamist, reimpunerea supremaţiei legilor statului acolo unde lucrurile au scăpat de sub control - sunt cele patru linii de forţă ale strategiei anunţate de Emmanuel Macron.

Subliniind că strategia nu este un plan împotriva religiei musulmane şi a credincioşilor săi, preşedintele a afirmat că islamismul politic nu îşi are locul în Franţa.

Emmanuel Macron: "De câteva decenii, unii se folosesc de religie pentru a nu respecta legea.

Ei manipulează religia pentru a construi un proiect prin care să se separe de restul societăţii.

Acest lucru este inacceptabil în Republica Franceză, este inacceptabil să refuzi să dai mâna cu o femeie doar pentru că este femeie, este inacceptabil să refuzi îngrijirea medicală sau educaţia pentru că acestea sunt exercitate de o femeie.

Nu putem accepta ca din cauza religiei copiii să nu meargă la şcoală.

În republica noastră nu se cere certificat de virginitate pentru a te putea căsători.

Nu vom accepta niciodată ca legile religioase să fie superioare legilor statului."

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat că nu vor mai fi primiţi în Franţa aşa-numiţii imami detaşaţi, acei lideri religioşi trimişi din alte ţări, precum Turcia sau Algeria, pentru a-i îndoctrina pe francezii de religie musulmană.

Iar din toamnă, odată cu începerea noului an şcolar, vor fi anulate definitiv cursurile opţionale în limbi străine susţinute de profesorii desemnaţi de guvernele altor ţări.

Sunt pregătite programe finanţate de stat pentru creşterea gradului de şcolarizare, formare profesională, acces la locuri de muncă, dar şi la sport şi cultură, în special pentru tinerii din cartierele defavorizate unde trăiesc importante comunităţi de musulmani."


Etichete parisfranţa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live