Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

9 Iulie 2020
Vizualizari: 240
Comentează add

Jurnalistul Ivan Safronov, în vârstă de 30 de ani, a fost numit în luna mai consilier pentru politici informaționale al lui Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roskosmos.

Un cunoscut jurnalist din Rusia e acuzat de spionaj și de trădare de stat

alexandru-beleavski

  Foto: Arhivă.

În Rusia, un cunoscut jurnalist specializat în domeniul militar și al securității, ajuns recent consilier al șefului Roskosmos, Dmitri Rogozin, a fost arestat și acuzat de spionaj și trădare de stat. El a primit sprijinul colegilor din presă. 

Apărarea a contestat arestarea preventivă pentru două luni a lui Ivan Safronov, acuzat de înaltă trădare, și a cerut judecarea lui în libertate. Potrivit avocaților, Ivan Safronov este acuzat că în 2012 a fost racolat de serviciul de informații ceh, în 2017 i-ar fi transmis acestuia informații secrete despre comerțul cu arme, serviciul ceh la rândul lui activând de sub controlul serviciilor americane.
 
Procesul, ca și cazul în sine și toate materialele acestea au fost declarate secrete. Ivan Safronov, în vârstă de 30 de ani, a fost numit în luna mai consilier pentru politici informaționale al lui Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roskosmos, dar, potrivit apărării, acuzațiile de spionaj şi trădare de stat nu au legătură cu aceasta, ci cu mai vechea sa activitate jurnalistică.
 
În perioada 2000-2019, respectiv 2019-2020 el a lucrat la două din cele mai importante ziare rusești, Kommersant și Vedomosti, având ca specializare apărarea, industria militară, cooperarea tehnico-militară și programele spațiale rusești.
 
Ca jurnalist, Ivan Safronov este cunoscut pentru numeroasele sale materiale pe teme militare, cu informații în exclusivitate, uneori incomode pentru autorități și corporațiile respective. Între altele, el a scris despre catastrofa unui submarin nuclear secret, incidente la manevre militare sau la uzinele unde sunt asamblate navele spațiale rusești.
 
Toți cei ce comentează cazul subliniază că Ivan Safronov nici ca jurnalist, nici ca angajat al Roskosmos nu a avut acces la informații clasificate, publicațiile sale fiind bazate pe informații primite de la surse din cadrul instituțiilor sau corporațiilor în cauză. După cum afirmă avocații, anchetatorii au menționat în prima ședință un articol al lui Ivan Safronov publicat în luna martie anul trecut în Kommersant despre un contract secret între Rusia și Egipt privind eliberarea mai multor zeci de avioane de vânătoare SU-30.
 
După apariția articolului, contractul ar fi fost anulat sub amenințarea sancțiunilor americane. Ulterior, Safronov s-a angajat la cotidianul de afaceri Vedomosti, iar în luna mai a acestui an la Roskosmos. Mediile ruse subliniază că în calitate de jurnalist care a făcut parte și din jurnaliștii care îl însoțesc pe Vladimir Putin, dar și ca angajat al Roskosmos, Safronov a primit toate avizele necesare din partea serviciilor de securitate rusești.
 
O petiție în sprijinul lui Ivan Safronov a fost semnată de numeroşi jurnaliști, inclusiv de foştii lui colegi de la Kommersant și Vedomosti. Astăzi, susținătorii lui Ivan Safronov,  care îl consideră nevinovat, au continuat pichetele individuale la sediul FSB din Moscova, considerând că acesta poate fi salvat, afirmă ei, numai datorită solidarității de breaslă și mobilizării opiniei publice.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze acest caz înainte de proces, declarând că nu știe nici natura acuzațiilor, dar l-a numit pe Ivan Safronov un jurnalist foarte talentat. Peskov a declarat de asemenea că nu consideră că în Rusia urmărirea penală a jurnaliștilor a devenit o tendință.
 

Etichete RusiaRoskosmosDmitri RogozinIvan Safronovspionajtrădare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live