Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: EUROATLANTICA (R) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

12 Martie 2019
Vizualizari: 454
Comentează add

Parlamentul britanic va vota în aceasta seară pentru a doua oară acordul de ieşire din Uniunea Europeană.

Un al doilea vot pentru Brexit în parlamentul britanic

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

FOTO: EPA/Agerpres.

Parlamentul britanic va vota în aceasta seară pentru a doua oară acordul de ieşire din Uniunea Europeană.

În ianuarie, propunerea guvernului a fost respinsă cu o majoritate de peste 200 de voturi, dar de această dată premierul Theresa May spune că a reuşit să obţină garanţiile legale că aşa-numitul backstop irlandez nu va fi o soluţie pe termen lung.


Parlamentarii însă nu sunt deloc convinşi că asigurările primite din partea Uniunii Europene schimbă în vreun fel situaţia şi aşteaptă poziţia procurorului general, Geoffrey Cox. Punctul lui de vedere ar putea influenţa rezultatul votului din această seară.


Corespondenţă din Londra - Reporter: Dan Vasiliu - Membrii guvernului de la Londra s-au reunit în această dimineaţă în Downing Street pentru a afla opinia procurorului general Geoffrey Cox.


Sunt suficiente asigurările primite în privinţa backstop-ului? Surse citate de BBC spun că atmosfera este mai degrabă una pesimistă şi că garanţiile primite nu vor fi îndeajuns pentru a atrage o majoritate parlamentară.


Este şi punctul de vedere al parlamentarului conservator Dominic Grieve, fost procuror general.


Dominic Grieve: Acest nou document cu care s-a întors Theresa May de la Strasbourg nu face decât să repete conţinutul acordului iniţial. Cu siguranţă, nu ne oferă dreptul unilateral de a renunţa la backstop, care va fi activ atât timp cât Uniunea Europeană va dori acest lucru.


Reporter: Rezultatul votului din această seară depinde foarte mult de poziţia deputaţilor nord-irlandezi şi de cea a conservatorilor eurosceptici. Primii au anunţat că încă studiază schimbările anunţate de Theresa May. Ceilalţi spun că aşteaptă să afle care este punctul de vedere nord-irlandez, dar şi cel al avocaţilor consultaţi.

"Depinde de opinia legală a comitetului condus de Bill Cash şi, bineînţeles, de cea a procurorului general - a declarat la BBC Jacob Rees-Mogg, unul dintre liderii grupului eurosceptic - dar va conta şi decizia deputaţilor nord-irlandezi, pentru că problema fundamentală a backstop-ului este această ruptură între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

Dacă ei vor considera că problema este rezolvată, atunci vor avea şi sprijinul nostru.


Etichete votBrexitparlamentul britanic

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live