Ascultă Radio România Actualitaţi Live

UE: buget mărit pentru a răspunde presiunilor exercitate de migraţie

Proiectul de buget rectificativ are ca scop consolidarea resurselor Uniunii Europene alocate pentru a răspunde presiunilor exercitate de migraţie.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 20 Iunie 2015, 08:57

Consiliul Uniunii Europene a aprobat vineri o majorare a bugetului pe 2015 pentru a putea răspunde presiunilor exercitate de migraţia din Marea Mediterană.

Suma totală este de 165,6 milioane de euro.

Consiliul a tratat în regim de urgenţă acest proiect de buget rectificativ al cărui scop consolidarea resurselor Uniunii Europene alocate pentru a răspunde presiunilor exercitate de migraţie.

S-a decis astfel o suplimentare în valoare de 89 de milioane de euro în credite de angajament şi 76,6 milioane de euro în credite de plată.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Amendamentul a fost propus în urma evoluţiilor recente din sudul Mediteranei. Acesta prevede credite suplimentare pentru o serie de fonduri şi agenţii, precum Frontex, Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare şi Fondul pentru Securitate Internă.

Se preconizează că Parlamentul European va supune votului acest proiect de buget rectificativ în sesiunea care începe la 6 iulie.

Dacă Parlamentul accepta opinia consiliului, majorarea de buget va fi adoptată.

În caz contrar vor fi demarate în 3 săptămâni noi negocieri.

Biroul de Statistică a Uniunii Europene - Eurostat a anunţat vineri, cu o zi înainte de Ziua Mondială a Refugiaţilor, că aproape 200 de mii de persoane au depus cereri de azil în în ţări din Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an, cu peste 80% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Comisiei Europene, în prezent există peste 59,5 milioane de oameni care au nevoie de ajutor şi protecţie după ce au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele, acesta fiind cel mai mare număr de refugiaţi înregistrat de când omenirea a început să facă statistici.

Într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiaţilor, liderii Comisiei Europene au subliniat că lumea nu a mai văzut de la al Doilea Război Mondial încoace atât de mulţi oameni obligaţi să fugă din calea violenţelor.

Europa nu le va întoarce spatele - se precizează în mesaj -, mai ales că mulţi dintre ei caută adăpost pe meleaguri europene.

De Ziua Mondială a Refugiaţilor Comisia face apel la liderii europeni să-şi respecte angajamentele de solidaritate şi de responsabilitate comună în abordarea crizei de refugiaţi.

Sunt vieţi omeneşti în joc, iar Uniunea Europeană are obligaţia morală şi umanitară de a lua măsuri.