Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

10 Septembrie 2011
Vizualizari: 1642
Comentează add

În opinia comisarului pentru afaceri interne, Uniunea Europeană trebuie să-şi shimbe radical modul de abordare şi de contracarare a tendinţelor extremiste.

UE a evocat evenimentele de la 11 septembrie

carmen-valica

Evenimentele de la 11 septembrie au fost evocate sâmbătă şi de Uniunea Europeană, printr-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi a preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, dar şi în mod aplicat, prin lansarea unei reţele europene împotriva propagării extremismului violent şi a tendinţelor radicale.

Dacă cei doi preşedinţi europeni au atras atenţia că ideologiile radicale sunt încă active, Comisia a mers mai departe şi, prin vocea comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a vorbit despre deficienţele din acţiunea împotriva extremismului.

În opinia comisarului pentru afaceri interne, Uniunea Europeană trebuie să-şi shimbe radical modul de abordare şi de contracarare a tendinţelor extremiste. 

"Trebuie să admitem: Uniunea Europeană şi Comisia nu au reuşit să reacţioneze adecvat şi să prevină această problemă tot mai mare a radicalismuluI şi a extremismului violent, fie că este de dreapta sau de stânga, asociat religiei sau nu. Ne-am bazat prea mult pe metodele tradiţionale de impunere a legii şi ordinii şi cred că la zece ani de la 11 septembrie 2001, trebuie să facem mai mult pentru a preveni astfel de incidente", a declarat Cecilia Malmström. 

Aşa-numita reţea europeană împotriva radicalismului este formată din reprezentanţi ai comunităţilor locale din întreaga Europă, dar şi din Norvegia, unde a avut loc un alt incident evocat sâmbătă de comisarul european - atacul de la o tabără de vară pentru tineri, în care au fost ucise zeci de persoane.

Din reţeaua lansată de Comisia Europeană fac parte profesori, poliţişti, cercetători, lideri locali sau religioşi, persoane considerate în măsură să identifice încă din faze incipiente tendinţele extremiste şi cărora li se oferă o platformă pentru schimb de informaţii sau de experienţă.

Membrii reţelei vor analiza, de exemplu, rolul Internetului şi felul în care poate fi diminuată influenţa tot mai mare a acestuia în propagarea ideilor extremiste.

Comisia Europeană a alocat funcţionării acestui proiect pentru următorii patru ani un total de peste 20 de milioane de euro


Etichete Uniunea EuropeanăcomisarJosé Manuel BarrosoHerman Van RompuyCecilia Malmströmterorismextremism11 septembrie 2001

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live