Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Toţi profesorii din Buzău vor primi "majorarea de 17%"

Interviu cu premierul Emil Boc la Radio România Actualităţi.

Articol de Alexandra Andon, 22 Martie 2010, 19:12

Realizator: Domnule prim-minsitru, aţi propus sindicatelor ca guvernul să redacteze o ordonană de urgenţă prin care să fie aplicat sistemul unitar de salarizare în domeniul bugetar. Ce probleme ridicate de către sindicalişti sunt rezolvate prin această ordonanţă de urgenţă?

Emil Boc: Prin această ordonanţă de urgenţă, pe care încercăm să o pregătim, dorim să eliminăm discriminările şi inegalităţile din sistem în aplicarea Legii salarizării unitare.

Această lege vreau să ştiţi că îşi propune să corecteze Legea salarizării unitare, să corecteze timp de 20 de ani abuzurile, ilegalităţile. Acum, ce probleme au apărut în aplicarea acestei legi?

Curtea de Conturi a sesizat foarte clar faptul prin raportul pe care l-a înaintat că 250 mii de persoane, până la nivelul anului 2008, încasaseră în cadrul veniturilor salariale sporuri care nu erau recunoscute de lege: spor de zâmbet, spor de întoarcere din concediu, spor de izolare la Otopeni ş.a.m.d.

Legea salarizării unitare nu recunoaşte acele sporuri spuse de Curtea de Conturi că sunt ilegale şi nu le are prevăzute în interiorul ei. Din nefericire, după intrarea în vigoare a noii legi, foarte mulţi păstrează în continuare sporuri care nu au fost recunoscute de Curtea de Conturi.

Şi încă o dată mă refer la un spor de izolare în nu ştiu ce domeniu, în învăţământ, în Otopeni aici, în buricul târgului, aproape de Bucureşti sau spor de reîntoarcere din concediu, spor pentru tot felul de activităţi.

Evident că în aceste condiţii sunt două probleme. În primul rând că unii au aceste sporuri, pentru că le-au avut în anumite contracte colective, alţii nu le au.

În al doilea rând, problema este că aplicarea lor în continuare duce la scăparea de sub control a cheltuielilor publice şi atunci sunt situaţii când o persoană care avea, să spunem, 2.000 de lei pierde la salariu 300 de lei, să spunem, pentru că aceste sporuri nu se mai recunosc acum în Legea unică de salarizare.


Se pune întrebarea, ce facem acum? Sunt alţii care au în continuare 1.700, alţii au revenit la 1.700 pierzând 300 sporurile acelea pe care legea nu le recunoaşte. Noi vrem să găsim o modalitate legală prin care la toţi să le asigurăm 1.700 unitar, pentru că acum ce s-a întâmplat de exemplu şi la Buzău şi în altă parte din aplicarea legii, în maniera în care la unii se dau aceste sporuri şi la alţii nu, ajung diminuări salariale şi nu ajung banii la ceilalţi.

Exemplu teoretic, toţi au aceaşi, pe o anumită categorie profesională la un anumit nivel, suma respectivă cum am dat atunci exemplu de la 2.000 la 1.700 şi din economiile care se fac în toată ţara din aplicarea acestor contracte colective de muncă, adică acele 300, rezultă o sumă şi atunci putem majora la toţi poate cu 150 lei şi pot avea în cazul exemplu şi în exemplul particular, toţi 1.850.

Deci, cei care au avut 1.700 creşte la 1.850, cei care au avut 2.000 prin sporurile acestea, recunosc e numai pentru unii, coboară la 1.850, dai tratament unitar aplicabil pentru toţi în ţară.

Deci vrem să rezumăm o chestiune unitară de aplicare a legii, pentru că fondul de salarii bugetar în 2009 este egal cu cel din 2010 şi invers. Anul acesta avem exact aceaşi sumă de bani în buget cât am avut în 2009. În sistem sunt banii repartizaţi, unii iau mai mult şi alţii iau mai puţini.

Noi vrem acum prin ceea ce facem, ca pe o anumită categorie profesională, într-un anumit context în care lucrează, să aibă egalitate de tratament. Deci, un profesor cu vechimea respectivă X, indiferent că lucrează în Bucureşti sau în Cluj, pe acelaşi palier să spunem, să aibă acelaşi salariu şi să nu depindă de modul în care unii au avut sau nu nişte contracte colective de muncă cu nişte drepturi nerecunoscute.

Asta e prima problemă şi trebuie rezolvată cumva, a doua este legată de aplicarea unor sentinţe judecătoreşti cu privire la sporul de 50% pentru cadrele didactice. Din cei 50% bani pentru profesori, vreau să ştiţi că 17% majorare se aplică deja pentru toţi profesorii din România.

Deci cânnd a fost majorarea propusă cu 50%, 17 deja se aplică pentru toţi. A mai rămas de dat 33%. Pentru acei 33% nu au fost resurse financiare să se dea aceşti bani.



Însă, unii prin instanţă au câştigat plus 33%, alţii au pierdut prin instanţă plus 33%, şi azi în România avem categorii de profesori care au salariul cu 50% majorat, alţii majorat doar cu 17%.

Şi aici trebuie să găsim un numitor comun, un numitor comun de aplicare a legii la fel pentru toţi. Acesta esta cazul de la Buzău, de exemplu, unde şi-au plătit al 13 lea salariu imediat de la începutul anului, deşi el trebuia să îl partajeze pe mai multe luni, plata celui de al 13 lea salariu.

S-au plătit salarii cu 50% majorate, deşi banii alocaţi erau doar 17% pentru toţii şi evident că acum nu mai sunt banii pentru că fondul pe trimestru unu s-a epuizat.

Realizator: Dar cei care au câştigat în instanţă cei 50% cum mai pot fi întorşi înapoi?

Emil Boc: Şi atunci vă pun eu întrebarea noi ce facem cu ceilalţi care au pierdut cu 50% salariile, Spuneţi-mi dumneavoastră ce facem?

Realizator: Nu ştiu, vă întreb care este soluţia guvernului?

Emil Boc: Păi eu asta vreau să vă spun, trebuie să găsim o soluţie echilibrată cu respectarea cadrului legal, dar prin care toţi profesorii să aibă, repet, încă o dată, pornind de la vechime şi cadrele aferente, un tratament corect, pe care să îl aplicăm tuturor bugetarilor inclusiv profesorilor din acest moment. Am dat dispoziţie ca la Buzău, dacă au fost profesori care n-au primit majorare de 17%, care au primit-o toţi profesorii din ţara aceasta, să facă alocaţii suplimentare de /bani/ să primească. În rest, dacă mergem pe principiu că cine a câştigat imediat, aplicăm /heirupismul/ şi luăm banii în altă parte că banii nu sunt mai mulţi, economia încă nu ne produce mai mult decât ne dă. Să ştiţi că e foarte simplu pentru primul ministru să spună, dublăm salariile de mâine, este foarte simplu să fac asta. Credeţi că asta se va regăsi în practică în dublarea salariilor? Va veni sfârşitul lunii şi se va vedea că nu vin banii, că atâtea sunt încasările la buget /pe cât/ putem, ne întindem cât ne este plapuma, astăzi.


Să sperăm că economia va merge în perioada următoare, pentru că semnele merg într-o direcţie bună pe termen mediu şi lung şi atunci, putem discuta şi de alte majorări salariale. Dci trebuie să discutăm deschis subiectul, fără ocolişuri, transparent şi fără alte populisme. Ăştia sunt banii, ăştia îi putem plăti, pentru că, repet, e foarte simplu să dublăm salariile, ne putem bucura o lună sau două, dar, după aceea, nota de plată pe care va trebui s-o plătească această ţară, va fi una înfricoşătoare pentru viitorul României şi al acelora care urmează să contribuie cu impozite şi taxe în această ţară. Deci noi trebuie să fim raţionali, să plătim corect, aşa cum am făcut-o şi în 2009, salarii şi pensii, să le plătim şi să majorăm acolo unde putem şi cu cât putem, în funcţie de cât ne este plapuma de lungă.

Realizator: Elaborarea acestei ordonanţe de urgenţă, din ce spuneţi dumneavoastră, va fi făcută pe sectoare...

Emil Boc: Nu.

Realizator: Va fi făcută o analiză pe sectoare cum s-au împărţit banii la învăţământ, de exemplu. Unii profesorii, cum spuneţi dumneavoastră, au luat 50% şi...

Emil Boc: Ordonanţa este în lucru, cert este că ea trebuie să dea o aplicare unitară la încadrările pe Legea salarizării unitare şi ele se fac cu o încadrare unitară, astfel încât, repet, din moment ce masa de bani este aceeaşi, nu e normal să fie salarii mai mici în unele domenii sau în unele părţi din învăţământ, înseamnă că undeva se dă mai mult, ori că se dă pe 50% salariu profesorilor ori că pe contracte colective muncă. Asta este, pentru că masa de bani e aceeaşi, în 2009-2010.

Realizator: Dar sindicatele insistă că toate sporurile cuprinse în contractele de muncă sunt legale.

Emil Boc: Aici este iarăşi autoritatea statului, care şi spune, Curtea de Conturi, ea le consacră ca fiind ilegale. Şi haideţi să ne gândim la o situaţie particulară! Dacă s-ar admite acest principiu nediscriminatoriu, cum am mai putea să păstrăm sub control cheltuielile publice. Dumneavoastră, ca şi consiliu local, vă înţelegeţi cu mine, ca şi sindicat, să ne dăm peste salariu, spor de întoarcere din concediu, spor de zâmbet, spor de ochelari, spor de purtat ceas, spor de purtat geantă maro şi le trecem acolo şi din veniturile care sunt... ar însemna venituri cât bugetul României. Păi atunci, nu ne mai rămân bani pentru infrastructură, pentru sănătate, pentru educaţie. Deci în conbtracte colective de muncă nu se poate negocia orice, se pot negocia, se pot negocia în limitele prevăzute de lege, acele sporuri prevăzute de lege, şi în limitele date acolo, de la 5 la 15%, dar sporul prevăzut de lege. Aşa e simplu să lăsăm pe banul public să ne înţelegem noi cum împărţim bugetul de stat.

Realizator: Dau au fost judeţe sau... care au cerut fonduri mai mari de salarizare în unele domenii, în acest an?


Emil Boc: Ăsta e Buzăul, cazul Buzăului în învăţământ. Cazul Buzăului, care, repet, şi-au plătit al treisprezecelea salariu, au plătit salarii cu 50% şi acum, evident, că pe primul trimestru unii au rămas fără bani. Şi atunci, noi ce facem? Ce facem aici? Şi primul lucru pe care l-am dispus este să fie în primul rând un minim de tratament egal, adică toţi cei care sutn în învăţământ să aibă 17%, aşa cum au avut toţi profesorii di naceastă ţară încă de anul trecut majorare, să aibă atâta, aia să fie asigurat, restul resurselor financiare, ne uităm dacă ţara îşi poate permite mai mult s-o facă, o va face, dacă nu, nu. Asta trebuie spus,m cu cărţile pe faţă şi deschis. Eu ştiu că salariile sunt mici, credeţi că nu sunt unul din aceea care ştie că încă în învăţământ salariile mai trebuei să crească? Ştiu că salariile, mai ales la debutanţi sunt încă foarte mici. De aceea, în Legea salarizării, am impus o creştere accelerată a salariilor mici, în perioada 2010-2015, dar atât îşi poate ţara permite în momentul de faţă. Asta este ceea ce avem şi vreau, în primul rând, să mă asigur că aceste lucruri se plătesc, pentru că dacă noi scăpăm de sub control cheltuielile publice, întreg sistemul bugetar va avea probleme cu plata salariilor. De aceea, unii pot să fie nemulţumiţi şi îî înţeleg, dar cred că cu raţiune şi cu echilibru, putem discuta şi rezolva aceste probleme.


Le-am cerut şi sindicatelor să separe problemele legate de Legea educaţiei naţionale de problemele legate de aplicarea Legii salarizării unitare - sunt chestiuni distincte. În al doilea rând, cred că nu este firesc ca părinţii şi copiii să fie victime colaterale ale unei probleme care trebuie discutată raţional, în interes public, în interesul tuturor.

Realizator: Rezolvă această ordonanţă de urgenţă pe care o pregătiţi şi obiecţiile PSD care intenţionează să depună moţiune la adresa domnului ministru al muncii, Mihai Şeitan? Ei spun că nu şi-a exercitat obligaţiile legale ce îi revin în organizarea metodologică pentru aplicarea unitară a legislaţiei în domeniul salarizării.

Emil Boc: Eu cred că PSD trebuie să lase ipocrizia de-o parte. PSD a fost acela care a elaborat şi pus în aplicare Legea salarizării unitare prin trecerea ei în parlament. Deci, Legea salarizării unitare a fost făcută de către un ministru PSD, cu suportul PSD, cu votul PSD, ca să fim bine înţeleşi. Noi nu am inventat o altă lege peste noapte. Evident că, trecând în opoziţie este uşor să fii demagog şi populist şi să spui că încă sunt prea mici salarii, încă nu sunt suficienţi bani. Niciodată nu vor ajunge banii. Ne gândim la fiecare persoană, întotdeauna ne uităm în bugetul fiecăruia, am mai avea nevoie de nişte bani, că ne-ar mai trebui ceva, am mai dori să mai cumpărăm un lucru sau să ne mai mărim confortul fie la casă, fie la maşină, fie la bibliotecă, să mai luăm nişte cărţi maibune, da? Ne gândim fiecare dintre noi. Eu însă îi invit pe toţi să ne uităm la banii pe care ţara îi are, să-i împărţim corect şi pe banii care vizează salarizarea bugetarilor, la fel, să-i împărţim corect, fără privilegii, fără discriminări şi cu aplicare unitară. Este adevărat că este greu, că după 20 de ani încercăm să facem ordine şi când încerci să faci ordine, evidend că ai probleme sau creezi nemulţumiri. La fel şi la sistemul de pensii. Evident, că după 20 de ani, când vrem să punem ordine....


La fel, şi la sistemul de pensii. Evident că după 20 de ani, trebuia să punem ordine, să eliminăm pe cei care au pensii de lux, care nu au la bază contributivitatea, însemnând pensiile parlamentarilor. Evident că sunt probleme. Încercăm, după 20 de ani, să facem ordine şi curăţenie în acest domeniu, pentru că dacă nu facem, cu toţii pierdem. Pentru că până acum, şi în sistemul de salarizare şi în sistemul de pensionare, a fost aplicat principiul "veniţi şi vă îndestulaţi", "veniţi şi luaţi". Şi o să vedem cât ajung aceşti bani. O să vedem cât ajung aceşti bani! Ei, nu se mai poate aşa. La pensii, ca să plătim pensii de lux, inclusiv, sau pensiile parlamentarilor, luăm 1,7 miliarde de euro anul acesta, de la învăţământ, de la sănătate, de la infrastructură, să plătim pensiile. Dacă mergem în ritmul ăsta, vom ajunge să luăm 6 miliarde de euro în câţiva ani buni, tot de la infrastructură, tot de la educaţie şi ne mirăm că nu au spitalele bani, că nu are şcoala infrastructură şi că profesorii sunt prost plătiţi. Deci trebuie să punem şi aici ordine. Fără pensii de lux! Să fie /valabil/ principiul contributivităţii. La fel, salarizarea unitară. Dacă lăsăm în continuare să se negocieze în afara legii contractele colective şi să se plătească, foarte bine, dar cât vor ajunge banii? Vor mai ajunge câteva luni, probabil, după care închidem cu lacătul această ţară. Ne mai mirăm că putem ajunge, Doamne Fereşte, pe un termen mediu şi lung, să scăpăm cheltuielile de sub control, să ajungem ca şi Grecia? Eu nu vreau, prin ceea ce fac, să dau nici măcar un centimetru curs unui demers care să pună în pericol siguranţa pe termen mediu şi lung a acestei ţări.

Realizator: Tot sindicatele cer creşterea salariului minim pe economie de la 600 la 705 lei. Cum răspunde Guvernul, care este aici situaţia?


Emil Boc: Am decis ca într-o lună de zile, pe baza discuţiilor cu patronatele, cu ceilalţi parteneri sociali, pentru că - haideţi să ne uităm, iarăşi, spunem lucrurilor pe nume, fără menajamente - înainte de a împărţi ceva, trebuie să produci în ţară. Nu poţi să împarţi /.../ sărăcia. Ca să poţi da bani mai mulţi într-un sector, trebuie ca să produci în ţară. Deci trebuie să avem grijă de mediul de afaceri. El nu trebuie sugrumat, nu trebuie pus la pământ, pentru că dacă nu funcţionează economia, nu sunt bani. Deci trebuie să discutăm cu patronatele acest aspect. Doi: trebuie să decidem, şi asta am discutat, ce înseamnă majorarea salariului minim, în contextul în care există companii naţionale la stat care nu sunt pe profit? Acolo legea ne spune că dacă nu ai profit, nu poţi obţine majorare salarială. Ai profit, poţi obţine, că asta e regula. Ai performanţă, poţi pretinde salariu mai mare. Până acum, aşa era. Toată lumea munceşte, cu performanţă sau fără performanţă, se măreau salariile. Nu se mai poate. Şi atunci trebuie găsită o modalitate şi asta va fi în analiză, în ce măsură, acolo unde nu este profit, aceste majorări salariale trebuie păstrate în anumite limite. Şi în acelaşi timp, afectarea bugetului de şomaj, cu privire la legislaţia care trebuie studiată, sunt cele trei componente care timp de o lună de zile se vor discuta. Dar repet, revind la elementul cheie, care îl reprezintă în fapt locul de muncă şi mediul de afaceri.


Asta e cheia dezvoltării acestei ţări. Dacă vom sta toată ziua să împărţim sărăcia şi să ne chinuim cum să mai gestionăm un ban de ici-colo, fără să producem ceva în plus, nu vom reuşi să ieşim din această situaţie. De aceea preocuparea majoră a guvernului este locul de muncă al românului şi crearea de locuri de muncă prin toate masurile pe care le-am propus şi le propunem în continuare.

Realizator: Să ştiţi că un ascultător al nostru din Dolj, domnul Constantin intreabă ce se poate face pentru persoanele trecute de 55 de ani, care nu au loc de muncă şi nu mai sunt angajate de nimeni din cauza vârstei.

Emil Boc: Aici am venit cu un program, pentru că ştiu această problemă şi este dureroasă şi la nivel personal încerc să înţeleg că toţi la o anumită perioadă în viaţă vom ajunge la vârsta aceea şi îmi dau seama ce înseamnă societatea să îmi întoarcă spatele şi pe de altă parte să nici nu am cu ce să îmi întreţin familia sau să îmi plătesc medicamentele şi cheltuielile şi am venit cu un program pe care îl avem în aplicare prin care firmele care angajează persoane peste 40 de ani, peste 50 de ani, beneficiază timp de un an de zile de plata a 50% din salariul pe care îl dau, plăteşte statul acest lucru, tocmai ca să stimuleze angajarea acestor persoane. Deci, şi aici se rezolvă această problemă, spun eu, prin faptul că am dat aceste stimulente firmelor şi posibilitatea de recalificare profesională prin centrele de formare profesională pe care le avem în fiecare judeţ, unde dăm posibilitatea unei a doua specializări. Educaţia să ştiţi că este permanentă, nu trebuie în viaţă să ne fie... să avem reţineri să învăţăm toată viaţa, asta e educaţia, asta e lumea în care trăim, şi la 20 de ani, şi la 50 de ani trebuie să învăţăm şi să încercăm să mergem mai departe pe o altă profesie dacă într-una, să spunem, nu am reuşit.

Realizator: În ce priveşte pensiile, pentru că aţi atins acest subiect, la ce valoare credeţi că va fi punctul de pensie prin noua lege?

Emil Boc: Iarăşi aici două lucruri trebuie să lămurim foarte clar. Dacă legea aceasta a pensiilor nu o facem corectă, cu 22 de milioane de români, nu vom reuşi, pe termen mediu şi lung, să avem un sistem de pensii care să poată plăti pensiile în această ţară. Aşa cum merge acuma, merge clar spre eşec, pentru că pe termen mediu şi lung dacă merge cum este astăzi vom ajunge ca miliarde de euro să fie luaţi în continuare din altă parte precum educaţie, sănătate, şi să dăm la pensii şi să plătim pensii de lux, pensii care n-au la bază principiul contributivităţii, ceea ce nu-i corect. Doi - pensiile vor creşte începând cu aplicarea legii noi a pensiilor. Deci, cu 2011 vor creşte în continuare pensiile. Evident că obiectivul nostru este să putem asigura o creştere cât mai consistentă a pensiilor, ea va depinde, evident, şi de ce resurse economice are ţara dar am convenit un lucru, că valoarea punctului de pensie nu va fi mai mică de 40, adică minim de acolo pornim în sus.


Valoarea punctului de pensie nu va fi mai mică de 40, adică minim, de acolo pornim în sus, 40%, cel puţin - asta este formularea din lege - cel puţin 40% din valoarea salariului mediu brut pe economie să reprezinte punctul de pensie, ca un element de reper, în care să îi asigurăm pe pensionari că lucrurile merg în direcţie pozitivă. Vreau de asemenea să spun că prin recalcularea pensiilor speciale nu sunt afectaţi cei cu pensii obişnuite. 5.600.000 de pensionari nu au o problemă. Deci nu vor scădea pensiile şi să eliminăm odată această temere, dimpotrivă, pensiile vor creşte. Da, vor scădea la cei cu pensii speciale, care nu au la bază contribuţia, la aceia vor scădea - la cei cu pensii speciale, care nu au la bază contribuţia, la aceia vor scădea. La cei care au pensii obişnuite nu se va pune această problemă. Dimpotrivă, pensia socială minimă, de 350 de lei, pe care am făcut-o anul trecut, ca o măsură de solidaritate pentru cei care au cele mai mici venituri, anul acesta va fi indexată cu rata inflaţiei şi va fi menţinută în continuare pensia socială minimă, ca o măsură, repet, de sprijinire a celor care sunt cei mai vulnerabili în societatea românească.

Realizator: Un ascultător, Doru Ţipluică din Reşiţa, vă întreabă când va fi eliminat impozitul minim, pentru că, spune dânsul, "nu mai putem plăti"?

Emil Boc: Aşa este. Este în lucru în acest moment la Ministerul Finanţelor forma nouă, la care lucrează dl Vlădescu cu echipa sa, de a trece de la impozitul minim la o formă de impozit forfetar, restrâns la anumite domenii de activitate, acolo unde evaziunea nu poate fi combătută altfel. Şi dl Vlădescu ne va informa...

Realizator: Rămâne valabil sfârşitul lunii martie, ca...?

Emil Boc: Domnul Vlădescu ne va prezenta calendarul. El este cel care lucrează la acest aspect în momentul de faţă.

Realizator: Un alt ascultător vă întreabă ce - nu s-a semnat, sau s-a semnat doar Florin, e din Bicaz - vă întreabă: ce ramură a economiei funcţionează la ora actuală la capacitate maximă şi dacă agricultura poate fi redresată urgent?

Emil Boc: Deci, după datele pe care le avem, exporturile şi producţia industrială au crescut. Prin Programul "Prima casă", sperăm să relansăm sectorul construcţiilor. Spun asta, că în cadrul Programului "Prima casă" am pus accent pe construcţia locuinţelor de la zero. Unde am mărit garanţia guvernamentală pe care o dăm acelei persoane la 70.000 de euro - de la 60.000 de euro, la 70.000 de euro, sau în cazul în care se asociază şapte persoane, la 75.000 de euro, sperând să putem relansa un domeniu important, cum este acela al construcţiilor. Până în 15 martie, aproape 17.000 de români şi-au cumpărat casă în cadrul acestui program, deci 17.000 de români nu mai plătesc chirie, plătesc rată la bancă şi ei au deja o casă în proprietate. Tot în aceeaşi ordine de idei, prin Programul "Renaşterea satului românesc", vrem să construim în medie zece case în mediul rural, care iarăşi, acest program va relansa sectorul construcţiilor, prin care medicii, profesorii, poliţiştii, asistenţii medicali, să poată avea posibilitatea să locuiască într-o locuinţă în mediul rural pusă la dispoziţie de către stat, ca să crească şi în mediul rural calitatea actului educaţional, medical, siguranţa cetăţenilor de acolo.



Prin acest program, intenţionăm ca medicii, profesorii, poliţiştii, asistenţii medicali să poată avea posibilitatea să locuiască într-o locuinţă în mediul rural pusă la dispoziţie de către stat, ca să crească şi în mediul rural calitatea actului educaţional, medical, siguranţa cetăţenilor de acolo. Deci, este iarăşi un program, eu spun, extrem de important şi pentru cei de la ţară, dar şi pentru economie. În privinţa agriculturii, am aprobat deja în Guvern cadrul legal cu privire la ajutoarele şi schemele de ajutoare de stat care vor fi acordate în continuare, date fiind restricţiile europene şi domnul ministru îl pune în acest moment în aplicare. Acum, la începutul lunii aprilie, vom plăti subvenţiile care trebuiau plătite conform legii. Deja, în bună parte, pentru cei care au luat credite, au fost achitate.

Realizator: Două alte întrebări scurte, tot de la ascultători. Un ascultător vă întreabă dacă vă îngrijorează creşterea preţului la carburanţi. E deja o creştere cam de 15% în ultimele două luni.

Emil Boc: Evident că orice creştere mă îngrijorează din perspectiva puterii de cumpărare a populaţiei. Cert este că, în acest aspect, Guvernul nu are niciun fel de competenţă, nu are nici o altă posibilitate de a interveni.

Realizator: Un alt ascultător, domnul Ene din Câmpina, vă întreabă dacă se poate face ceva în privinţa inspecţiei muncii, pentru că foarte mulţi patroni angajează la negru.

Emil Boc: Evaziunea fiscală, sub toate formele ei, reprezintă o prioritate uriaşă pentru noi. Am spus de fiecare dată că trebuie să ne asigurăm că în economie, cei care sunt corecţi, sunt respectaţi, iar cei care încalcă legea sunt sancţionaţi. Pe această componentă, şi cei care angajează persoane fără carte de muncă, autorităţile statului sunt obligate, din respect pentru cei care sunt corecţi, să pună ordine. De asemenea, în privinţa evaziunii fiscale, nu sunt puţine domeniile. Unele, din nefericire, bani care ar trebui să meargă la buget, rămân în buzunarele unora sau altora în mod incorect.

Realizator: Lipsim şi de protecţie socială angajatul.

Emil Boc: Bineînţeles! E o dublă componentă. Şi economia pierde şi angajatul nu are, evident, veniturile şi protecţia socială aferentă. Voi intensifica împreună cu Ministerul Muncii acest control şi îi mulţumesc pentru sesizarea făcută.

Realizator: Mai avem cinci minute din emisiune. Domnule prim-ministru, sunteţi şi preşedinte al PD-L. Aţi hotărât că vor fi schimbări în statutul acestui partid. Veţi avea o echipă de conducere foarte numeroasă. Vorbiţi despre opt secretari executivi din domenii bine determinate de activitate. Vin aceştia din afara partidului, îi căutaţi în interior?

Emil Boc: Eu cred că PD-L-ul este poate singurul partid din ultimiii 20 de ani care are curajul să facă o reală deschidere. Spun de reală deschidere în sensul că însoţim de măsuri concrete această propunere a noastră de a atrage în partid specialişti din diverse domenii.



Că este în domeniul educaţiei, în domeniul sănătăţii, medicii, profesorii, juriştii, specialiştii în mediu, în infrastructură şi aşa mai departe, pe diversele componente ale vieţii publice. Ca să dau un exemplu concret, cum se va întâmpla: toţi medicii care sunt în PD-L şi care vor veni, deci cu expertiză în domeniul medical, se vor reuni din toate judeţele şi ei îşi vor alege reprezentantul, care va fi membru în Biroul Permanent Naţional, cu statut de secretar executiv.

Realizator: Asta este alegerea de jos în sus?

Emil Boc: Toate alegerile sunt de jos în sus în PD-L. Această formă - dar ei sunt aleşi, aceşti opt, nu de către altă structură politică a PD-L. Sunt aleşi de specialişti. Adică profesioniştii între ei se vor valida şi vor alege pe acela care va sta la masă cu preşedintele partidului şi va avea acelaşi drept de vot ca orice alt coleg din Biroul Permanent Naţional, într-o echipă care îşi propune, evident, să găsească cele mai bune soluţii pentru România. Profesorii, la fel, juriştii, la fel, specialiştii în mediu, energie, infrastructură, la fel. Asta înseamnă că într-adevăr, un partid nu se rezumă doar la vorbe, ci trece şi la fapte concrete, spunându-le oamenilor care au competenţe: veniţi în PD-L, aveţi cadrul de manifestare, aveţi acces la informaţie, aveţi acces să vă puneţi în practică ideile bune pe care le aveţi în cap, aveţi posibilitatea să fiţi în conducerea centrală a PD-L, de la nivel naţional, de prim-vicepreşedinţi, de ceilalţi colegi şi de asemenea, să vă daţi girul pe proiectele fundamentale pe care partidul le promovează în actul de guvernare şi pe oamenii pe care îi promovează în diverse poziţii. Deci, eu cred că este o dovadă directă prin care spunem: PD-L este deschis la competenţe, la oameni profesionişti, pentru că e singura soluţie prin care un partid poate să-şi păstreze contactul cu oamenii, în sensul adevărat al cuvântului. Formal, putem să declarăm toţi că ne interesează. Trebuie să fac şi ceva practic.

Realizator: V-aţi gândit deja pe cine aţi dori în echipa de conducere, dacă veţi candida la funcţia de preşedinte?

Emil Boc: Avem în aprilie Consiliul Naţional de Coordonare...

Realizator: Dar veţi candida?

Emil Boc: ...să vedem ce formă adoptă Consiliul Naţional al PD-L cu privire la statut, după care avem timp să discutăm şi despre aceste aspecte. Deocamdată avem alte probleme...

Realizator: Vă mai gândiţi dacă veţi candida?

Emil Boc: Sunt preşedintele PD-L în acest moment şi împreună cu colegii mei am reuşit să câştigăm practic toate alegerile din 2004 încoace. Este o muncă de echipă care, repet, a demonstrat încă o dată în politica românească că fără parteneriat corect şi fără muncă de echipă, nu poţi câştiga. Am avut un parteneriat corect cu preşedintele României, în interes public, în interesul românilor şi de aceea ne-au dat votul şi de aceea suntem singurul partid - vedeţi? - care susţine reducerea numărului de parlamentari şi trecerea la parlament unicameral. Suntem singurii de pe scena politică românească - deşi în Parlament mai sunt şi alte partide - pentru că de fiecare dată am stat legaţi la ceea ce românii au votat şi au dorit. Şi o vom face în continuare.

Realizator: Dar veţi susţine o revizuire a Constituţiei în sens mai larg sau doar...?

Emil Boc: Evident că da! Am spus, sunt două lucruri care nu se negociază, la revizuire: reducerea numărului de parlamentari şi parlament unicameral nu se negociază, în rest, negociem orice cu partidele politice.

Realizator: Şi o ultimă întrebare: când va opera clauza aceea de suspendare a membrilor care...?

Emil Boc: Imediat ce Consiliul Naţional de Coordonare va aproba modificările la statut, aceia care sunt în situaţia de a fi în partid membri şi împotriva lor s-a dispus măsura arestării preventive, intervine suspendarea de drept, repet, de drept, din calitatea de membru PD-L.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii