Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

10 Octombrie 2016
Vizualizari: 1961
Comentează add

Bianca Vasile are 23 de ani, studiază la Facultatea de Comunicare a Universității Sapienza din Roma și de doi ani face parte din Liga studenților români din străinătate.

Tineri din România - Bianca Vasile, studentă la Roma, promovează tradițiile

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

  Bianca Vasile îmbracă des costumul tradițional, chiar dacă de 14 ani este pelcată din țară. Foto: Elena Postelnicu

Bianca Vasile are 23 de ani, studiază la Facultatea de Comunicare a Universității Sapienza din Roma și de doi ani face parte din Liga studenților români din străinătate, filiala din Italia.

Bianca, originară din Galați, de 14 ani la Roma, ar dori ca pe viitor să devină jurnalistă în Italia, țara sa de adopție și nu în România, deoarece cunoaște mult mai bine limba italiană, iar studiile în domeniu le-a făcut pe toate la Roma.

Tânăra are deja câteva experiențe de muncă, începãnd să lucreze încă din primul an de facultate și recunoaște că uneori este mai greu "să intri" în anumite domenii, dacă nu ești italian: "Uneori este mai dificil să lucrezi în anumite domenii. De exemplu pentru mine a fost o surpriză că m-au acceptat la Primăria din provincia Romei, dar încet-încet ... ei au avut încredere în mine și le-am arătat că sunt capabilă, chiar dacă sunt născută în altă țară și cunosc limba italiană foarte bine."

În timpul liber, Bianca Vasile cântă în corul Arpeggio&Roua: "În timpul liber cânt. Am început o activitate, în urmă cu doi ani de zile cu un mini-cor - acum suntem șase - și ne place să cântăm muzică folclorică românească. Pentru mine aceasta a fost și este o ocazie să redescopăr cultura românească, deoarece venind aici de foarte mică am intrat pur și simplu în viața și obiceiurile italienilor. Deci de doi ani cânt, îmi place muzica, studiez muzica, dar în același timp redescopăr tradițiile noastre."

De acasă, din România, de la Galați, Biancăi îi lipsește doar bunica. ”Am călătorit destul. Chiar dacă am doar 23 de ani, am învățat să stau bine, cât de cât, oriunde m-aș afla” mărturisește tânăra, destul de tristă atunci când și-a amintit de bunica. ”Văd această plecare a mea din țară ca pe o oportunitate pe care mi-au dat-o părinții mei” mai completează Bianca.

I-am cerut studentei românce de la Roma și un sfat personal pentru toți tinerii de vârsta ei din țară: ”Plecați în Erasmus, ca să cunoașteți lumea! Știu că sunt mulți studenți care au dificultăți financiare și nu pot să plece din țară fără să aibă un ajutor, dar cred că prin aceste burse Erasmus se poate face o astfel de experiență din care se învață foarte mult!”

La finalul acestui interviu, am vrut să mai aflu de la Bianca Vasile, ce anume a învățat ea de la Italia în acești 14 ani. ”Italia m-a învățat să văd lumea din jurul meu cu alți ochi, să privesc totul din perspective diferite, dar și să punem în comun tot ce avem, să punem la dispoziția celuilalt tot ce avem ca să putem învăța și să putem fi mai deschiși față de ceilalți”, mi-a răspuns studenta Bianca Vasile.  


Etichete Tineri din RomâniaBianca VasileItaliastudentă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live