Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Iamandi

23 Martie 2016
Vizualizari: 2979
Comentează add

Temerea principală a unor experți în domeniul securității este acum posibila joncțiune dintre islamismul radical și rețelele de crimă organizată din Europa.

Terorism de cartier

ionut-iamandi

Piață în cartierul predominant musulman Molenbeek din Bruxelles, unde autoritățile cred că au fost concepute planurile mai multor atacuri teroriste. Foto: Arhivă/citylab.com.

Acum mai bine de un an, în februarie 2015, Statul Islamic din Irak și Siria înregistra prima sa înfrângere majoră. Marșul victorios de până atunci era oprit la Kobane, în Siria, de coaliția ad-hoc dintre luptătorii kurzi și bombardierele americane. Luna următoare, ISIS pierde și Tikritul, de această dată în fața trupelor irakiene, a milițiilor șiite și a acelorași bombardiere americane.

Vara lui 2015 aduce și alte eșecuri ale ISIS. “Califatul” său pierde aproximativ un sfert din teritoriile ocupate în Irak și Siria. Exportul ideologic către Libia, Afganistan și Yemen, state pe care le considera pradă ușoară, nu înregistrează nici el succesul scontat.

Mărirea și mai ales decăderea ISIS ar sta la baza insurgenței atacurilor teroriste din ultimele luni. “În fața pierderii de teren și influență, liderii ISIS par să se fi convins că atacurile teroriste sunt cel mai potrivit răspuns”, scrie Max Fisher de la vox.com. Așa s-ar fi ajuns la plănuirea și executarea atentatelor revendicate de ISIS de la Ankara (100 de morți), Egipt (în care ținta a fost avionul rus cu 224 de victime la bord), Beirut (43 de morți), Paris (unde au murit 130 de oameni) și cel mai recent, de marți de la Bruxelles, unde victimele încă se mai numără.

Dacă o asemenea legătură între valul de atentate și decăderea ISIS există, Europa ar trebui să se aștepte la noi atentate. Chiar și în defensivă, ISIS are, mai susține ziaristul american, și banii (de ordinul milioanelor de dolari) dar și “infrastructura europeană” necesare pentru perpetrarea atacurilor, prin infrastructură înțelegând rețelele de islamiști radicalizați cu cetățenii europene.

Cei doi frați identificați astăzi drept atentatorii sinucigași de pe aeroportul și metroul din Bruxelles, Khalid și Brahim el-Bakraoui, sunt cetățeni belgieni. Naționalitatea celui de-al treilea suspect, Najim Laachraoui, nu a fost până acum dezvăluită. El e însă bănuit că a organizat, împreună cu Salah Abdeslam, arestat recent, și atacurile din noiembrie de la Paris. Iar Salah Abdeslam este cetățean francez născut în Belgia. “Amenințarea teroristă a Europei vine dinspre europeni, nu dinspre străini”, punctează jurnalistul american.

“Lumea competitivă”
a jihadismului radical

După atâtea exemple nefaste, este clar că țintele atentatelor teroriste marca ISIS sunt stadioanele, teatrele, gările, piețele. Toate fac parte din alt registru decât cele ale organizației rivale al-Qaeda, care a vizat simboluri occidentale, cum ar fi ambasadele, turnurile gemene din New York, Pentagonul. Diferența provine din faptul că ISIS nu mai pune același accent pe ideologie ca și al-Qaeda. Fanaticul ISIS are cu câțiva ani mai puțin decât cel al-Qaeda și se pare că e și mai puțin educat. Cu decapitările filmate, țintele civile “ușoare” din atentate, cu proclamarea califatului, spectaculoasă ca idee de marketing dar cu zero legitimitate teologică, ISIS a câștigat competiția cu al-Qaeda pentru atragerea de popularitate și recruți.

Și a mai câștigat ceva. O anumită compatibilitate cu crima organizată europeană. Temerea principală a unor experți în domeniul securității este tocmai posibila joncțiune dintre islamismul radical și rețelele de traficanți de persoane și arme.

Într-un interviu din publicația militară americană CTC Sentinel, unul dintre șefii serviciului anti-tero din Belgia, Alain Grignard, a exprimat situația succint: “Înainte aveam de-a face cu islamiștii radicalizați. Acum ne confruntăm cu radicaliștii islamizați”. El vrea să spună că în ziua de azi teroriștii nu se mai radicalizează în urma unei “transformări religioase”. Ei au deja un background de violență și extremism, pe care îl îmbracă foarte ușor și convenabil în haină jihadistă. “Statul islamic le-a legitimat credo-ul violent de cartier”, după cum spune Alain Grignard. Tinerii musulmani din ghetourile belgiene, cele franceze sau cele din alte regiuni europene nu s-au radicalizat înrolându-se în ISIS; spiritul lor de revoltă se manifesta dinainte de a fi cuprinși de fervoarea jihadistă, prin delicvența stradală. Mulți erau deja membri ai găștilor de cartier dinainte de a deveni membri ISIS, iar pasul următor a fost doar să ajungă în Siria și să înceapă un nou joc video, de această dată unul real - mai spune expertul belgian.


Etichete statul islamicisisexclusiv onlinebelgiafranțaatentate la bruxellesislamiști radicalijihadiștiKhalid el-BakraouiBrahim el-BakraouiNajim LaachraouiSalah AbdeslamAlain GrignardCTC Sentinel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live