Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (R) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pompilius Onofrei

13 August 2019
Vizualizari: 1639
Comentează add

From Classical to Jazz: Rapsodiile Române de Enescu, într-o versiune originală, concepută de Teodora Enache. Eveniment asociat Festivalului Internațional ”George Enescu”.

Teodora Enache - Concert unic cu Rapsodiile Române Teodora Enache - Concert unic cu Rapsodiile Române - Conține audio

pompilius-onofrei

Teodora Enache: Foto: Miluta Flueras.

From Classical to Jazz: Rapsodiile Române de Enescu, într-o versiune originală, concepută de Teodora Enache.

Eveniment asociat Festivalului Internațional ”George Enescu”


Rapsodiile lui Enescu așa cum nu le-ați mai ascultat niciodată?


Orchestra înlocuită pentru prima oară de vocea umană, completată de chitară, violoncel și percuție braziliană?


Cum ar suna cele două Rapsodii Române dacă am extrage din principalele teme muzicale ”esența” portretului pe care Enescu l-a realizat sufletului românesc?


TEODORA ENACHE - muzician cu o carieră internațională de peste 25 de ani și cu un palmares remarcabil - revine în fața publicului cu un nou proiect inedit: From Classical to Jazz, eveniment asociat ediției 2019 a Festivalului Internațional ”George Enescu”.

Vă propunem să aflați detalii despre acest eveniment din interviul acordat de Teodora Enache lui Pompilius Onofrei, în exclusivitate pentru Radio România. 

AUDIO: Interviu.


Premiera absolută la București:  Rapsodiile Române – cele două lucrări care i-au adus lui George Enescu celebritatea, în ipostaza sa de compozitor – se bucură de o reinterpretare, într-o cheie complet inedită, de jazz, noul aranjament muzical fiind semnat de Teodora Enache și Călin Grigoriu.


Pentru prima oară în lume, Rapsodiile vor fi cântate VOCAL.


Concertul va avea loc, în reprezentație unică, luni, 9 septembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Național București – Sala Mare.


Alături de Teodora Enache - voce, pe scena Teatrului Național București vor urca Călin Grigoriu – chitară, Joca Perpignan (Israel) – percuție braziliană și, ca invitat special, Răzvan Suma – violoncel.


Pregătit special pentru ediția 2019 a Festivalului Internațional ”George Enescu”, concertul From Classical to Jazz își propune să dăruiască publicului o viziune artistică inovatoare asupra creației enesciene. Alături de Rapsodia I și a II-a de George Enescu, proiectul inițiat de Teodora Enache mai include câte¬va lucrări clasice reinterpretate într-o versiune deosebită: Dansurile Românești - Bartók, Sonata Lunii - Beethoven, Aria - Bach sau Canon - Pachelbel.

Biletele pentru concertul ”From Classical to Jazz” se pot achiziționa pe www.eventim.ro

afis
TEODORA ENACHE

Cu o carieră ce înseamnă peste 25 de ani de activitate, Teodora Enache este un muzician complex, cu un palmares remarcabil. Drumul ei artistic a demarat în jazz, depășind însă frontierele genului, către explorarea altor stiluri muzicale.


Un important capitol al carierei sale a fost colaborarea cu Johnny Răducanu - seniorul jazz-ului românesc și mentorul ei. O altă influență  importantă în calea sa este reprezentată de muzica Mariei Tănase, Teodora fiind prima solistă vocală din România care a introdus doina într-un concert de jazz. În aceeași direcție de inovație, Teodora Enache este unul dintre pionierii curentului etno-jazz în România.


Stabilită astăzi în Germania, Teodora Enache a concertat pe marile scene ale lumii alături de muziceni valoroși ai scenei de jazz internaționale.  Printre momentele-cheie din cariera sa se numără participarea la Festivalul de Jazz Montreux – Elveția, unde a cântat alături de chitaristul cu nominalizări Grammy, Stanley Jordan și tot alături de acesta a fost aplaudată la Festivalul de Jazz Lugano – Elveția și Festivalul de Jazz Marciac – Franța.


A cântat, de asemenea, la Festivalul Internațional Panama (cu prilejul ceremoniei de inaugurare a Canalului Panama), la  Biblioteca Congresului SUA (Library of Congress), Muzeul Corcoran din Washington sau la Teatrul din Zurich, alături de Johnny Răducanu.


Printre proiectele recente se numără și colaborarea cu Benny Rietveld (câștigător a 9 premii Grammy, fost basist al lui Miles Davis și actual basist și director muzical al lui Carlos Santana). Alături de acesta și de cvintetul său, Teodora Enache a prezentat în România turneul ‘Transfiguration’, la finalul căruia a luat naștere albumul cu același nume, pentru care înregistrările au avut loc în Las Vegas și în celebrele Abbey Road Studios din Londra.


Un alt moment important în cariera sa este proiectul de succes ”Profetul” (în 2017), un spectacol complex bazat pe celebra carte semnată de Kahlil Gibran, pe  versurile căruia Teodora a creat în întregime muzica, iar apreciata actriță Oana Pellea i-a fost partener de scenă.

Pentru mai multe detalii: www.teodoraenache.com

 


Etichete teodora enachejazzFrom Classical to Jazz: Rapsodiile Române de Enescu,

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live