Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

28 Octombrie 2020
Vizualizari: 235
Comentează add

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, că a permis răspândirea islamofobiei, iar Macron a răspuns apărând dreptul la libera exprimare.

Tensiunile dintre Franța și Turcia continuă

florin-lepadatu

Mnaifestație în memoria profesorului de istorie, Samuel Paty. Foto: Agerpres/EPA.

Tensiunile dintre Franța și Turcia continuă după asasinarea profesorului francez, Samuel Paty, care a prezentat în clasă, la o oră, despre libertatea de expresie, caricaturile profetului Mahomed, publicate de revista Charlie Hebdo.


Reporter: Sorin Croitorescu - O asociație musulmană, BarakaCity, a fost dizolvată de Consiliul de Miniştri francez, sub acuzaţia că are relaţii în cadrul mişcării islamiste radicale şi justifică acte teroriste - a anunţat, într-o postare pe Twitter, ministrul de interne, Gérard Darmanin.

Iniţiativa a fost luată după ce au fost descoperite mesaje ale președintele organizației care ar putea fi caracterizate drept apologii ale actelor de terorism, spune ministrul. Purtătorul de cuvânt al executivului, Gabriel Attal, declara la rândul său că ţara sa este supusă în ultimele zile unei amenințări teroriste crescute, alimentată de apeluri la ură.

Să amintim că luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la boicotarea produselor franţuzeşti, la câteva zile după ce Franţa şi-a rechemat ambasadorul de la Ankara.

Şeful statului turc a reacţionat agresiv după ce săptămânalul francez satiric Charlie Hebdo a decis să publice din nou caricaturile care i-au înfuriat pe musulmani cu ani în urmă.

Reprezentările profetului sunt considerate tabu în islam şi imaginile din Charlie Hebdo leagă islamul de terorism.

Erdogan l-a acuzat pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, că a permis răspândirea islamofobiei, iar Macron a răspuns apărând dreptul la libera exprimare.

Macron a cerut din nou astăzi UE să impună cât mai repede platformelor online retragerea în cel mai scurt timp posibil, cel mult o oră, a mesajelor cu conținut terorist. Un oficial francez a sesizat chiar astăzi justiţia în legătură cu un mesaj, postat pe Twitter de ministrul delegat al culturii din Turcia, în care jurnaliştii de la Charlie Hebdo erau făcuţi barstarzi şi fii de căţea.


Realizator: Să mai spunem că ieri, revista Charlie Hebdo a publicat o caricatură a președintelui Erdogan în slip, cu o sticlă de bere în mână și ridicând rochia unei femei. Reacțiile nu au întârziat să apară. Înalţi oficiali turci au denunțat astăzi, cităm: "un efort dezgustător de a răspândi rasismul cultural și ura".


Etichete frantaturcia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live