Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 08 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Aura Neag, Londra

11 August 2020
Vizualizari: 249
Comentează add

Tensiunile dintre Marea Britanie și Franța cresc din cauza numărului tot mai mare de imigranți ilegali care traversează Canalul Mânecii.

Tensiuni între M. Britanie și Franța din cauza imigranților ilegali

aura-neag-londra

Tunelul de sub Canalul Mânecii. Arhivă Foto: eurotunnel.com.

Tensiunile dintre Marea Britanie și Franța cresc din cauza numărului tot mai mare de imigranți ilegali care traversează Canalul Mânecii.

Londra aducere Guvernului Franței să facă mai mult pentru a-i opri. Azi, premier britanic, Boris Johnson, a condamnat noul val de migrație peste Canalul Mânecii, afirmând că este stupid, și periculos, și criminal.

Fără îndoială că ar fi util dacă am putea colabora cu prietenii noștri francezi pentru a-i opri pe migranţi să traverseze canalul - a mai spus Boris Johnson, în opinia căruia trebuie revizuit și cadrul legal pentru migranți, deoarece, citesc, "este foarte, foarte greu să fie trimiși înapoi după ce sosesc, chiar și în condiții evident ilegale".


Joia trecută s-a înregistrat un nou record, cel puțin 235 de migranţi au ajuns în Regatul Unit, cu 17 ambarcațiuni mici, iar în weekend au avut loc și alte traversări ilegale. Anul acesta au trecut din Franța în Regatul Unit peste patru mii de migranți. Unii membri ai guvernului de la Londra au sugerat desfășurarea Marinei Militare pentru oprirea fluxului migratoriu.

Pe cealaltă parte a canalului, în portul Calais, deputatul francez Pierre-Henri Dumont, a pus la îndoială această posibilitate și a declarat pentru BBC că autoritățile din Franța încearcă deja prin toate mijloacele să intercepteze pe migranți înainte de traversare.


Reporter: Aura Neag: Imigranţii sunt de regulă din Orientul Mijlociu și Africa. Ei intră ilegale în Europa cu intenția de a traversa continentul şi a ajunge în cele din urmă în Marea Britanie, unde cer azil politic. Cei mai mulți încearcă să pătrundă în Marea Britanie prin Canalul Mânecii, strâmtoarea care leagă nordul Franței de sudul Angliei.

Distanța este de 34 de km și într-o zi senină cele două țărmurit se văd cu claritate. Imigranții plătesc până la 3.000 de lire sterline traficanților pentru a le face rost de o barcă pneumatică cu motor. Aceste bărci, nesigură prin natura lor, sunt pline cu imigranți care pornesc de regulile din zona portului francez Calais, cu destinația portului Dover din Anglia.

Clătoria nu este doar ilegală, dar și foarte periculoasă. Canalul Mânecii este cel mai aglomerat canal navigabil din lume, cu sute de nave de marfă și călătorii care traversează în fiecare zi. Imigranți încearcă să ajungă în apele teritoriale britanice. Potrivit dreptului internațional, odată aflați aici autoritățile britanice sunt obligate să-i salveze și să-i aducă la țărm. Din acel moment, imigranții pot aplica pentru azil politic, primi asistență și ajutoare din partea autorităților.

De la începutul acestui an, peste 4.000 de imigranți ilegali au reușit să traverseze Canalul Mânecii și să ajungă în Anglia. Brexit pare să fie unul din motivele acestui influx. Imigranții profită de vremea bună din aceste zile pentru a ajunge în Marea Britanie înainte ca noile reguli privind imigrația să intre în vigoare la 1 ianuarie. Doar săptămâna trecută au ajuns ilegale în Marea Britanie 700 de imigranți în acest fel. Încercările lor au captat atenția presei britanice.


BBC a surprins sâmbătă dimineaţă un grup de imigranți în apropiere de Calais, printre care se aflau copiii și o femeie însărcinată încercând să urce în barca şi să traverseze Canalul Mânecii. La un moment dat motorul bărcii s-a oprit. În cele din urmă traficanții au reușit să repornească barca, iar imigranții și-au început călătoria.


Autoritățile britanice insistă ca Franța să facă mai mult pentru a opri imigranții.


Boris Johnson, premierul britanic: Trebuie să ne uităm la mijloacele pe care le folosesc să ajung aici. Trebuie ca împreună cu Franța să-i oprim să traverseze canalul și, în al doilea rând, trebuie să ne uităm la instrumentele legale care dau dreptul imigranților ilegali să stea în Marea Britanie și să schimbăm acest sistem.


Reporter: În ultimele zile, tonul declarațiilor dintre oficialii britanici cei francezii a crescut progresiv pe fondul tensiunilor vizibile cauzate de numărul imigranților ilegali care ajung din Franța în Regatul Unit. Guvernul de la Londra a anunțat că va trimite imigranții cu avionul înapoi în Franța în zilele următoare și că ar putea desfășura în Canalul Mânecii nave militare pentru a-i opri pe imigranți.

Această din urmă măsură a fost criticată atât de Franța, cât și de organizații umanitare.

Autoritățile de la Paris susţin că alocă milioane de euro în fiecare an pentru a opri imigranții legal să ajung în Marea Britanie, dar este imposibil cu resursele pe care le au să facă față întregi zona de coastă care are 300 de kilometri.


Etichete marea britanie frantatensiuni(RS)imigranticanalul manecii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live