Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

12 Iulie 2018
Vizualizari: 333
Comentează add

Liderii Alianţei au decis intensificarea eforturilor de combatere a terorismului şi înfiinţarea unui nou centru de operaţiuni cibernetice şi echipe de sprijin contrahibrid.

Ţările NATO s-au angajat să aloce pentru apărare 2 % din PIB

amalia-bojescu

 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: flickr.com/nato.

Summitul NATO de la Bruxelles s-a încheiat cu angajamentul aliaþilor că vor aloca 2% din PIB pentru apărare până în 2024, angajament pentru care preşedintele american, Donald Trump, a făcut presiuni în timpul reuniunii.

Cea mai dificilă discuţie a fost cea legată de împărţirea echitabilă a cheltuielilor legate de apărare pe fondul criticilor venite din partea preşedintelui american, Donald Trump. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunea zilele trecute că se aşteaptă ca discuţiile pe acest subiect să fie deschise, iar acest lucru s-a întâmplat, preciza oficialul NATO, care a adăugat că toţi aliaţii au înţeles mesajul liderului de la Casa Albă. 

"Toţi aliaţii au auzit mesajul preşedintelui Trump, transmis tare şi clar. Am înţeles de ce preşedintele american este foarte serios în legătură cu cheltuielile pentru apărare, după ani de declin, când aliaţii au tăiat miliarde, acum ei le pun la loc. Trendul este crescător, de fapt de când preşedintele Trump a preluat mandatul, aliaţii europeni şi Canada au adăugat 41 de miliarde de dolari la bugetele destinate apărării. Toţi aliaţii s-au angajat că vor creşte substanţial cheltuielile destinate apărării, iar acest lucru va duce la o alianţă mai puternică", a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg .

Liderii Alianţei au mai decis modernizarea structurii de comandă prin deschiderea unor centre în Norfolk - Statele Unite şi Ulm-Germania, dar şi înfiinţarea unui nou centru de operaţiuni cibernetice şi echipe de sprijin contrahibrid.

De asemenea, s-a decis intensificarea eforturilor de combatere a terorismului cu o nouă misiune în Irak, prin acordarea unui sprijin mai mare forţelor afgane, dar şi pentru Iordania şi Tunisia. În relaţia cu Rusia, NATO doreşte să aibă o abordare bazată pe apărare şi dialog, după cum mai preciza secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.


Etichete Jens StoltenbergDonald Trump,NATObugeteapărareRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live