Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

23 August 2021
Vizualizari: 895
Comentează add

Oficiali talibani au declarat că nu vor accepta o amânare a retragerii, care ar trebui să se încheie pe 31 august, însă au precizat că până acum nu li s-a propus această avriantă.

Talibanii spun că nu acceptă o amânarea a retragerii forțelor occidentale

catalin-gombos

Arhivă foto: Taliban fighters are seen on the back of a vehicle in Kabul, Afghanistan, 16 August 2021. Taliban co-founder Abdul Ghani Baradar, on 16 August 2021, declared victory and an end to the decades-long war in Afghanistan, a day after the insurgents entered Kabul to take control of the country. Baradar, who heads the Taliban political office in Qatar, released a short video message after President Ashraf Ghani fled and conceded that the insurgents had won the 20-year war. EPA/STRINGER

Talibanii au transmis că nu vor accepta amânarea retragerii complete a forţelor occidentale după 31 august, despre care unele voci afirmă că ar fi necesară pentru ca evacuarea să se poată încheia cu succes.

La aeroportul din Kabul s-a înregistrat astăzi şi un schimb de focuri între forţele care îl apărau şi atacatori din exterior.

Oficiali talibani au declarat pentru Reuters că nu vor accepta o amânare a retragerii, care ar trebui să se încheie pe 31 august, însă au precizat că până acum nu li s-a propus o astfel de variantă.

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat ieri că ia în calcul amânarea retragerii, astfel încât evacuarea să poată fi încheiată cu succes.

Varianta extinderii este susţinută şi de premierul britanic, Boris Johnson.

Militari americani şi din alte ţări asigură paza aeroportului din Kabul cât timp durează evacuarea cetăţenilor occidentali, dar şi a afganilor care au lucrat cu aceştia sau sunt în pericol.

Astăzi, militari americani şi germani au fost implicaţi într-un schimb de focuri, după ce din exteriorul aeroportului s-a deschis focul asupra unor paznici afgani ai acestuia.

O persoană a fost ucisă şi trei rănite în urma atacului. Nu se ştie însă cine este responsabil.

În zona aeroportului se află luptători talibani, dar există un risc de securitate şi din partea militanţilor Statului Islamic, după cum a avertizat, săptămâna trecută, Washingtonul.

Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în busculade sau au fost împuşcate mortal în incinta ori în apropierea aeroportului în ultima săptămână.

Eforturile de evacuare se intensifică, iar Statele Unite au anunţat că trimit şi 18 avioane civile pe lângă cele militare.

În ultimele 5 zile, peste 30 de mii de persoane au fost evacuate din Kabul.


Etichete afganistan,kabultalibanisuamarea britanieevacuare(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live