Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (continuare) Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Nicu Popescu

24 Martie 2017
Vizualizari: 660
Comentează add

Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană sunt aşteptaţi la Roma, în Italia, pentru a participa la summitul aniversar al UE.

Summit aniversar al Uniunii Europene la Roma

nicu-popescu

Piata Venetia. Foto: Nicu Popescu.

Şefii de stat şi de guverne din Uniunea Europeană sunt aşteptaţi la Roma, în Italia, pentru a participa la summitul aniversar al Uniunii Europene.

Întâlnirile au loc pe fondul unor ample măsuri de securitate. Suntem acum în legătură directă cu trimisul nostru special Nicu Popescu. Care e atmosfera la Roma?

Reporter: Atmosfera la Roma este foarte bună, vremea este excelentă, lumea este la plimbare, turişti cât cuprinde pe principiul cunoscut de toată lumea, vorbă din vechime, 'Toate drumurile duc la Roma'. Aşa va fi şi cu liderii europeni care vor veni în capitala Italiei.

Eu acum sunt în Piaţa Veneţia, lângă Columna lui Traian, la circa 100 m de Colina Palatină Campidoglio, Palazzo dei Conservatori, unde mâine are loc acest summit informal al UE, la 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii care vor semna mâine declaraţia vor sosi în capitala italiană - probabil că unii au şi ajuns aici - iar diseară, de la ora 19:00, ora României, are loc la Vatican întâlnirea cu Sanctitatea Sa, Papa Francisc, care nu de mult se arăta destul de îngrijorat de lipsa de unitate în Europa, aflată, cum se spunea, în criză. Am zis Tratatele de Roma, semnate de Buna Vestire în 1957, de 25 martie.

Ele erau două, cel prin care se instituia Comunitatea Economică Europeană şi Euratom-ul, care, adăugate documentului semnat de franco-germani cu cinci ani înainte referitoare la Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului, reprezintă baza a ceea ce astăzi este UE.

Semnatarii iniţiali au fost şase: Franţa, Germania, Italia plus cele trei din Benelux: Belgia, Olanda, Luxemburg.

Acum vor fi 27. La şase decenii distanţă, Marea Britanie lipseşte la apel. Atunci nu a vrut să semneze şi îşi crea în câţiva ani o piaţă comună paralelă, iar acum se pregăteşte de plecare, anunţul probabil îl aşteptăm miercuri, 29 martie, privind activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Mesajul cheie al întâlnirii de mâine se aşteaptă şi probabil va rămâne: "Europa este viitorul nostru comun". În ceea ce priveşte securitatea, ea este OK. E adevărat este mai multă poliţie pe stradă, chiar aici lângă Columnă şi spre Colosseum.

Mai devreme au trecut şi se aude şi acum, probabil este o coloană oficială. Cu siguranţă vor fi restricţii pietonale în cursul serii atât către Vatican, cât şi către Palatul Prezidenţial italian, Palatul Quirinale.


Etichete Summit aniversar al Uniunii Europene la Roma

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live