Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Joi, 02 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Dogaru

31 Ianuarie 2011
Vizualizari: 2078
Comentează add

Conform rezultatelor complete neoficiale ale scrutinului, 99 la sută dintre participanţii la referendumul din sudul Sudanului au optat pentru separarea de nordul ţării, informează BBC.

Sudanul va fi divizat, potrivit unui referendum

ioana-dogaru

Manifestanţii din Sudan aşteaptau anunţul rezultatelor complete neoficiale ale scrutinului. Foto: Reuters.

Cea mai mare ţară din Africa este pe punctul de a se diviza în două, informează BBC.

Potrivit rezultatelor complete neoficiale ale scrutinului, 99 la sută dintre alegătorii participanţi la referendumul din Sudul Sudanului au optat pentru separarea de Nordul ţării.

Votul a durat o saptămână şi este elementul central al unui acord de pace încheiat în 2005, care urmăreşte să pună capăt deceniilor de război civil dintre nordul Sudanului, cu populaţie majoritar musulmană, şi sudul creştin şi animist.

Rezultatele oficiale ale referendumului urmează să fie anunţate pe 14 februarie.

Partea de sud a Sudanului urmează să îşi proclame independenţa pe 9 iulie.

Din multe puncte de vedere Sudanul era deja divizat în două naţiuni: în nord o naţiune bogată, vorbitoare de limbă arabă, de religie musulman şi în sud o populaţie săracă, devastată de ani de conflict, informează BBC.

Anunţul separării, dar şi dificultăţile economice şi evoluţia regimului islamist al preşedintelui Omar el Bechir, au provocat numeroase manifestări de protest în capitala Kartum.

În timpul acestor manifestaţii  zeci de tineri au fost arestaţi, iar, potrivit opoziţiei, 5 manifestanţi au fost răniţi.

Luni, un student din Sudan a murit din cauza rănilor, după ce a fost bătut de către forţele de ordine care încercau să pună capăt manifestărilor, informează Reuters.


Etichete Sudansepararescrutinreferendum

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live