Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ianna Ioniţă

19 Mai 2020
Vizualizari: 2870
Comentează add

Vasile Dîncu: În situații grave, oamenii se îndreaptă spre lucrurile în care au încredere, cum e Radio România Actualități.

Subiectul zilei - Invitat: profesor universitar Vasile Dîncu Subiectul zilei - Invitat: profesor universitar Vasile Dîncu - Conține audio

ianna-ionita

   Vasile Dâncu. Foto: Alexandru Dolea

AUDIO: Subiectul zilei - Invitat: profesor universitar Vasile Dîncu

Realizator: Ianna Ionița - Bun găsit, stimați ascultători! Sunt Ianna Ioniță! La rubrica "Subiectul zilei" analizăm rezultatele studiului realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, în perioada 13-14 mai.
 
De fapt, al optulea val al studiilor dedicate percepțiilor, atitudinilor și comportamentelor românilor pe durata crizei provocate de pandemia COVID-19. Studiul a avut ca obiective: evaluarea impactului stării de urgență asupra vieții românilor. Noi suntem în legătură directă cu domnul profesor universitar Vasile Dîncu. Domnule Dîncu, bine ați venit la Radio, prin telefon!
 
Vasile Dîncu: Bine v-am găsit!
 

 
8 din 10 români ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză
 
Realizator: Potrivit acestui studiu, 8 din 10 români spun că ar renunța la drepturile și libertățile lor pentru a rămâne în siguranță într-o situație de criză similară celei generate de virusul SARS-CoV-2 şi doar o treime dintre români mai văd statul ca pe un partener de încredere. Dumneavoastră ce v-a atras cel mai mult atenția?
 
Vasile Dîncu: A fost un studiu cu rezultate foarte interesante, pentru că au arătat într-un mod oarecum nefiresc, nu am fost obișnuiți cu asemenea situații, nici oamenii nu au fost obișnuiți, așa încât am văzut modul cum se adaptează oamenii la o situație deosebit de critică. Ceea ce ați citat adineauri m-a șocat un pic și pe mine, pentru că una declară oamenii, că libertatea este o valoare fundamentală și libertățile în general, formele de libertate sunt valori foarte importante, dar la care ar putea să renunțe în anumite situații. Asta înseamnă loialitatea oamenilor față de stat și o anumită responsabilitate colectivă, chiar dacă nu au încredere maximă în stat, și-au pierdut o parte din încredere mai demult. Acum a fost doar un reflex al acestui lucru. E un lucru important asta, înseamnă că românii sunt capabili să participe la un efort național responsabil într-o anumită direcție, trebuie organizați, însă, foarte bine.
 
 
 
Jumătate dintre români consideră că statul a ascuns informații importante în această criză
 
Realizator: Jumătate dintre români cred că statul a ascuns informații importante în această criză.
 
Vasile Dîncu: Oamenii au stat foarte mult în fața televizorului, au ascultat radio și au vorbit pe telefon. Acestea au fost cele mai importante comportamente, care și-au dublat în anumite situații timpul pe care l-au acordat oamenii, au fost foarte atenți la mass-media. Şi aici atitudinile sunt împărțite, dar cea mai mare parte, totuși, a oamenilor a crezut oarecum într-o formă a teoriei conspirației, aceea că, într-o formă sau alta, statul şi cu mass-media au exagerat gravitatea acestei pandemii, pentru că s-au uitat în jurul lor, s-au uitat în comparație cu alte țări, au cunoscut puţini oameni care s-au îmbolnăvit în jurul lor şi, atunci, şi mass-media a pierdut o parte din încredere în această perioadă. Adică, /majoritatea oamenilor/ are o încredere destul de bună în România, în general, dar aici oamenii au fost împărţiţi oarecum, aproape jumătate dintre ei spunând că mass-media a exagerat un pic.
 
 
 
În situații grave, oamenii se îndreaptă spre lucrurile în care au încredere, cum e Radio România Actualități
 
Realizator: În studiile de audiență radio, Radioul naţional, microfonul de la care vorbim acum, e lider al cotei de piață atât la nivel național, cât și în mediul urban, potrivit ultimului sondaj publicat azi de Asociația pentru Radio Audiență. Studiul mai indică Radio România Actualități și pe primul loc în preferințele bucureștenilor, raportat atât la numărul de ascultători, cât și la cota de piață. Cum vedeți acest lucru, în condițiile în care studiul dumneavoastră arată că mulți dintre români au spus că statul și presa au avut o înțelegere pentru a trunchia, denatura sau limita informații cu privire la COVID-19?
 
Vasile Dîncu: În situaţii grave, oamenii se îndreaptă spre lucrurile în care au încredere. Radioul naţional a fost, după 1990 și chiar și înainte, un partener foarte important pentru cetățenii României. Oameni au încredere şi, chiar dacă în anumite perioade s-au dedat mai degrabă spre alt tip de comportament de ascultare, cum este divertisment mai mult, altceva, au revenit acum, în situaţii grele, şi consideră că radioul naţional este cea mai importantă sursă. Este o consecință a faptului că în situații în care oamenii nu mai au încredere în nimic îşi găsesc, totuşi, mijloace de informare în care au încredere şi în care au avut o încredere pe termen lung. Asta înseamnă că Radioul național este un partener al românilor de multă vreme, pentru că de aceea au revenit acum.
 
 
 
Doar 4 din zece români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19
 
Realizator: Şi pentru că vorbim serios, așteptăm un vaccin, toată lumea așteaptă un vaccin; studiul dumneavoastră arată, pentru că despre el vorbim astăzi la "Subiectul zilei", peste patru din zece români ar fi dispuși să se vaccineze împotriva COVID-19. Cum vi se pare acest număr?
 
Vasile Dîncu: Este un număr foarte mic, pentru că noi am studiat în anii trecuți, când au fost polemici importante în spațiul public, am testat modul în care oamenii ar dori sau nu să se vaccineze sau să îşi vaccineze copiii și erau în jur de 80% dintre oameni care vroiau să se vaccineze. Acum, cu toate fake news-urile de pe social media, de pe rețele de socializare, discuţiile despre vaccin şi campanii mondiale care s-au făcut împotriva vaccinării au avut efect la noi și cred că ar trebui ca, aici, statul român şi instituțiile responsabile din domeniul medical să pună în proiectul lor de comunicare ideea de vaccinare, care este dovedită ştiinţific că funcţionează. Trebuie mult de lucrat în domeniul comunicării aici.
 
Realizator: Vă mulțumesc foarte mult.
 
(PH)

Etichete Exclusiv Radiosubiectul zileiVasile DincuInstitutul Român pentru Evaluare și Strategiestudiusondajcovid-19vaccinareRadio România Actualități(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live