Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE(Continuare) Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Radio România Actualităţi

24 Februarie 2020
Vizualizari: 652
Comentează add

Subiectul zilei - Invitat: Gheorghe Iancu, profesor de drept constituţional

radio-romania-actualitati

   

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (24 februarie, ora 19:10) - "Subiectul zilei" - Realizator: Curtea Constituţională a decis astăzi că există un conflict juridic între președinte și parlament în ceea ce privește desemnarea liderului PNL, premierul demis Ludovic Orban, pentru a forma un nou guvern. Conflictul fusese în reclamat de PSD, iar Curtea a stabilit că președintele trebuie să facă o nouă nominalizare pentru funcția de premier, care să asigure coagularea unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou executiv. Analizăm această situație împreună cu invitatul serii, domnul Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional. Bună seara, domnule profesor.
Gheorghe Iancu: Bună seara.
Realizator: Era previzibilă o astfel de decizie a Curţii, domnule profesor? Cum vedeți această decizie?
Gheorghe Iancu: Da, pentru că, eu am şi spus-o de vreo câteva ori şi la televizor, nu ştiu dacă şi la radio: chiar dacă Constituţia nu prevede expres ce se întâmplă într-un asemenea caz, adică mai bine zis nu e prevăzut, nu se putea prevedea aşa ceva, finalul era totuşi previzibil, pentru că până la urmă încredere parlamentului în premier trebuie să existe. /Prin urmare/, dacă ea nu există, normal că premierul trebuie dat jos. Chiar dacă cineva s-a făcut de râs astăzi, trebuie să înţeleagă că până la urmă constituţionaliştii, profesorii de constituţional ştiu mai mult decât dumnealui. Nu sunt consultaţi, iar consilierii au rolul de a spune celui care îi întreabă cum este realitatea, nu să facă ceea ce spune şeful lor, dacă există aşa ceva. De aceea, pe mine m-a surprins faptul că acei consilieri de la Preşedinţie nu l-au atenţionat asupra acestei situații, pentru că în felul acesta, repet, s-a făcut de râs.
Realizator: Toate părerile, toate părțile spun acum, domnule profesor, că așteaptă motivarea deciziei Curții și publicarea ei...
Gheorghe Iancu: Nu...
Realizator: Deocamdată, politicienii așteaptă, așadar, dar se mai poate schimba ceva? Rămâne posibilă nominalizarea lui Orban?
Gheorghe Iancu: Nu, n-are cum, n-are cum să mai fie. Deja se discută despre o nou nominalizare, pentru că, repet, chiar dacă Constituţia nu prevede, era de prevăzut, era de anticipat aşa ceva, întrucât, repet, parlamentul trebuie să aibă încredere în guvern. Nu este unul pe care îl impune nu ştiu cine. Nu poate să înţeleagă omul acesta că nu, Constituţia nu este ceea ce spune el, Constituţia este ceea ce spune ea, iar constituţionaliştii, vă rog să mă credeţi, din 156 de articole cât are Constituţia, pot să scrie cel puţin ca mine 59 de cărţi. Ca urmare, trebuie să să înţeleagă toată lumea că aceşti constituţionalişti ştiu ce scrie în Constituţie mai mult decât scrie acolo, chiar mai mult decât scrie acolo.
Realizator: Practic acum ce urmează din punctul de vedere al legii? Sunt paşi care trebuie urmaţi în mod clar?/aburtica/aionescu/
Gheorghe Iancu: Da. În primul rând, trebuie să fie motivată şi publicată decizia. După aceea, trebuie ca preşedintele să se gândească la altă persoană pentru a fi prim-ministru și în același timp vă daţi seama că PSD-ul a câştigat timp, în aşa fel încât să ajungă până în iunie, când din iunie până în septembrie nu se mai pot face niciun fel de demersuri în ceea ce priveşte schimbarea sistemului, schimbarea partidului care este la guevrnare, iar treaba aceasta este tot datorită domnului preşedinte, care trebuia să înțeleagă, repet, că constituţionaliştii știu ce spun când spun ceva, nu să se încreadă în tot felul de opinii care erau exprimate şi care spuneau "domnule, nu îl asculta pe constituţionalistul respectiv, că ăla spune prostii. Tu fă cum trebuie" - şi a făcut cum trebuie.
Realizator: Mulţumesc mult! Invitatul serii a fost domnule Gheorghe Iancu, profesor de drept constituțional. Încheiem aici "Subiectul zilei".

Etichete Gheorghe Iancuprofesor de drept constituţional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live