Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Lina Grâu, Chişinău

1 Octombrie 2010
Vizualizari: 1780
Comentează add

Autorităţile Republicii Moldova insistă asupra transformării rolului UE şi SUA în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean din observatori în mediatori, de rând cu Rusia, Ucraina şi OSCE.

SUA şi UE "trebuie să fie mediatori, nu doar observatori"

lina-grau-chisinau

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

Autorităţile Republicii Moldova insistă asupra creşterii rolului Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, şi transformarea acestora din observatori în mediatori, de rând cu Rusia, Ucraina şi OSCE.

Vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, a declarat în cadrul unui briefing că delegaţia moldoveană a abordat subiectul în cadrul negocierilor de săptămâna aceasta de la Viena, dar nu a pus tranşant problema schimbării actualului statut, subiectul fiind unul sensibil pentru alţi participanţi la negocieri.

Declaraţia nu a rămas fără replica Tiraspolului, care a anunţat, prin vocea pretinsului ministru de externe Valerii Iastrebciak, că regiunea transnistreană, la fel ca şi Rusia, se opune schimbării statutului actorilor în procesul de reglementare.

Vicepremierul Victor Osipov a mai anunţat că premierul Vlad Filat a mers joi seara la Tiraspol la meciul de fotbal Şeriff Tiraspol-Dinamo Kiev. La un alt meci la care a fost luna trecută, Filat a convenit cu liderul separatist Igor Smirnov reluarea circulaţiei trenului Chişinău-Odesa prin regiunea transnistreană, tren care a fost suspendat timp de patru ani.

Vineri dimineaţă, primul tren de pe acest traseu a plecat din gara Chişinău, în prezenţa premierului Filat, dar şi a şefului misiunii UE de supraveghere a frontierei moldo-ucrainene EUBAM.

 


Etichete Victor OsiporovTiraspolRepublica MoldovaUEChişinău

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live