Vladimir Putin cere discuţii directe cu Ucraina
Preşedintele Federației Ruse a acuzat Ucraina că a refuzat trei propuneri anterioare de încetare temporară a focului făcute de Rusia.

Articol de Nicoleta Turcu, 11 Mai 2025, 08:43
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut discuţii directe cu Ucraina, despre care a spus că ar trebui să înceapă fără întârziere de pe 15 mai. Într-un discurs televizat de la Kremlin, Putin a spus că discuţiile ar putea avea loc la Istanbul şi că va vorbi azi despre această posibilitate cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Cu detalii, Nicoleta Turcu.
Reporter: Propunerea lui Vladimir Putin a apărut la câteva ore după ce liderii Franţei, Marii Britanii, Germaniei şi Poloniei, aflaţi ieri la Kiev, au somat Rusia să accepte o încetare a focului necondiţionată de 30 de zile, sub ameninţarea sancţiunilor înăsprite.
Premierul britanic, Keir Starmer, a declarat că au discutat propunerea cu Donald Trump, care a spus absolut clar că încetarea imediată a focului este o cerere care trebuie îndeplinită.
Putin a afirmat că nu exclude posibilitatea ca un nou armistiţiu să fie convenit în discuţiile cu Ucraina, respingând, de fapt, ultimatumul liderilor europeni.
De altfel, purtătorul său de cuvânt spusese deja că astfel de presiuni sunt inutile.
Preşedintele rus a acuzat Ucraina că a refuzat trei propuneri anterioare de încetare temporară a focului făcute de Rusia.
Căutăm discuţii serioase pentru a înlătura cauzele fundamentale ale conflictului şi pentru a ne îndrepta spre o pace durabilă şi solidă, a afirmat Putin în discursul de azi noapte.
Ucraina nu a răspuns încă propunerii Rusiei.
Preşedintele Volodimir Zelenski, care a găzduit summitul coaliţiei de voinţă cu susţinătorii Ucrainei, a spus că discuţiile se concentrează pe construirea unor garanţii de securitate reală şi de durată.
Preşedintele român interimar, Ilie Bolojan, care a participat la convorbiri online, a afirmat că toţi liderii au susţinut propunerea instituirii unui armistiţiu total şi necondiţionat pentru o perioadă de 30 de zile, precum şi necesitatea menţinerii presiunii asupra Rusiei.
Într-un mesaj pe Facebook, Bolojan spune că a reafirmat interesul României de a se ajunge cât mai rapid la o pace durabilă şi justă în Ucraina şi că a subliniat rolul esenţial al Statelor Unite şi cooperarea strânsă cu acest aliat strategic.