Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Eugen Coroianu

19 Martie 2014
Vizualizari: 1169
Comentează add

Vicepreşedintele american Joe Biden a avertizat Moscova cu noi sancţiuni. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel consideră anexarea peninsulei, o încălcare a dreptului internaţional.

SUA, Polonia şi Germania critică acţiunile Rusiei în Crimeea

eugen-coroianu

Vicepreşedintele american, Joe Biden.

Vicepreşedintele american Joe Biden a criticat acţiunile Rusiei în Crimeea şi a avertizat Moscova cu noi sancţiuni din partea SUA și a Uniunii Europene.

Declaraţiile au fost făcute la Varşovia, unde acesta a reafirmat angajamentul SUA de a apăra securitatea aliaţilor săi din NATO la graniţele Rusiei.

Izolarea politică şi economică a Rusiei nu poate decât să se intensifice dacă Moscova continuă pe aceeaşi cale şi se va confrunta în fapt cu noi sancţiuni, a precizat Biden, într-o conferinţă de presă comună cu premierul polonez Donald Tusk.

Ne alăturăm comunităţii internaţionale pentru a condamna agresiunea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei prin încălcarea dreptului internaţional de către preşedintele rus Vladimir Putin - a mai spus oficialul american.

"Rusia a oferit o varietate de argumente pentru a justifica ceea ce nu este nimic mai mult, decât o confiscare de teritoriu. Dar lumea a văzut dincolo de acţiunile Rusiei şi a respins logica defectuoasă din spatele acestor acţiuni" a explicat Joe Biden.

Totodată, vicepreședintele american a declarat că Washingtonul va lua măsuri suplimentare pentru a consolida NATO în viitor, adăugand că doreşte să-şi respecte angajamentul privind instalarea sistemului antirachetă în Polonia până în anul 2018.

El a ţinut, totodată, să sublinieze hotărârea SUA de a-şi apăra aliaţii din NATO şi a arătat că garanţiile de securitate colectivă au rămas piatra de temelie a Alianţei.

La rândul său, şeful guvernului de la Varşovia, Donald Tusk, a afirmat că intervenţia Rusiei în Crimeea nu poate fi acceptată de către comunitatea internaţională.

Într-o clipă această decizie schimbă graniţele Ucrainei şi situaţia geopolitică din această regiune a lumii - a subliniat premierul polonez.

Anexarea Crimeei, "o încălcare a dreptului internaţional"

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a numit deciziile preşedintelui Rusiei, de anexare a Crimeei, încălcare a dreptului internaţional, informează Simina Botar,

"Aşa-numitul referendum a fost contrar dreptului internaţional. Declaraţia de independenţă, pe care preşedintele Rusiei a acceptat-o ieri, a fost contrară dreptului internaţional. Primirea în cadrul Federaţiei Ruse - este convingerea noastră fermă - de asemenea, contrară dreptului internaţional.

"În privinţa Ucrainei, vom continua, în paralel cu sancţiunile iniţiate, să ne focalizăm pe dialog şi discuţii, dar divergenţele în privinţa Crimeei rămân" a declarat Angela Merkel.

Într-o convorbire telefonică avută astăzi de cancelarul Germaniei cu preşedintele SUA, Barack Obama, cei doi lideri au căzut de acord că declaraţia de independenţă a Crimeei şi anexarea ei de către Rusia sunt: "o lovitură inacceptabilă pentru integritatea teritorială a Ucrainei".

Pe de altă parte, preşedintele Uniunii Europene şi-a anulat astăzi vizita pe care urma să o facă la Moscova, miercuri, unde ar fi trebuit să se întâlnească şi cu Vladimir Putin.

Rompuy se pregăteşte pentru summitul liderilor Uniunii Europene, care va avea loc pe 20-21 martie.

Încă planează o nebuloasă în legătură cu intenţiile imediat următoare ale Rusiei, inclusiv în privinţa regiunii sud-estice a Ucrainei, iar discursul lui Vladimir Putin nu este de natură să liniştească spiritele. 


Etichete PoloniaVarşoviaDonald TuskJoe BidenSUANATOGermaniaAngela MerkelRusiaCrimeeasancţiuniVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live