Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Luni, 23 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

18 Aprilie 2019
Vizualizari: 996
Comentează add

Statele Unite ale Americii ar dori să ofere României aeronave de generaţia a cincea, F-35, fără a mai impune încă o etapă de înzestrare cu avioane multirol F-16.

SUA ar dori să vândă României aeronave F-35

radu-dobritoiu

Statele Unite ale Americii ar dori să ofere României aeronave de generaţia a cincea, F-35, fără a mai impune încă o etapă de înzestrare cu avioane multirol F-16. Acest proiect se află încă în stadiul de discuţii, a declarat, astăzi, ministrul Apărării, Gabriel Leş, într-o conferinţă de presă la care a fost prezent şi Radu Dobriţoiu.

Radu Dobriţoiu: Deşi există o întârziere în achiziţionarea sistemelor de rachete destinate artileriei de coastă, programele de înzestrare pentru armata României vor continua, existânda asigurări că guvernul va susţine toate proiectele angajate de Ministerul Apărării. Un program de înzestrare aflat în studiu este cel pentru transportoarele blindate 8x8, existând în acest moment două opţiuni: Agilis sau Puma. Ministrul Gabriel şi a precizat însă că întreaga producţie va fi realizată în industria naţională de apărare, la Moreni. Un alt proiect de înzestrare care urmează să fie finalizat în acest an vizează achiziţionarea a încă cinci aeronave multirol F-16.

Gabriel Leş: Cred cu tărie că e posibil ca în acest an să semnăm contractul pentru cele cinci avioane. Dorinţa mea este să mergem pe următoarele 36 pentru avioane noi, dar la momentul acesta încă nu pot să vă spun diferenţa de preţ pentru un avion second-hand modernizat şi un avion nou. Pe de altă parte, există şi anumite informaţii că partenerul american ar vrea să ne prindă direct pe F-35 pe avionul nou F-35, dar e o chestiune pe care încă o avem în discuţii.

Radu Dobriţoiu: Pentru Institutul Cantacuzino vor fi achiziţionate aparate noi şi va continua procesul de angajare de personal. Estimarea pentru realizarea primului vaccin este sfârşitul anului viitor. Sunt necesare avize şi investiţii pentru a produce din nou un vaccin românesc, a declarat ministrul apărării naţionale Gabriel Leş.

În privinţa rezerviştilor voluntari, au fost realizate programele pentru procesul de recrutare şi selecţie. A fost iniţiat un proiect pentru modificarea legii cu scopul de a face mai atractivă profesia de rezervist voluntar. Noua lege urmează să fie adoptată pe parcursul acestui an a mai declarat ministrul apărării naţionale Gabriel Leş.
 


Etichete F35 Romaniaaeronave F35inzestrare Armata RomanieiGabriel Les

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live