Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

12 August 2020
Vizualizari: 318
Comentează add

Statul român a cheltuit 5 miliarde de lei pentru combaterea pandemiei

iulian-olescu

 Foto: cdep.ro

Statul român a cheltuit până la sfârșitul lunii iunie 5 miliarde de lei pentru combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

Datele sunt cuprinse într-un raport al Curții de Conturi, realizat la solicitarea parlamentului, în baza controalelor efectuate la aproape 1.000 de entități din administrația centrală și locală. Reporterul RRA Iulian Olescu face o sinteză a documentului.

Reporter: Curtea de Conturi a estimat venituri suplimentare față de cele declarate în sumă de 647.000 de lei, abateri financiar contabile de aproape 660 de milioane de lei şi prejudicii de peste 38 de milioane de lei.
 
Conform documentului, cheltuielile realizate pentru combaterea pandemiei, până la 30 iunie 2020, de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj se ridică la 5 miliarde de lei.
 
Din această sumă, aproape trei sferturi reprezintă plata indemnizațiilor acordate pe perioada suspendării contractului individual de muncă din initiaţiva angajatorului, 662 de milioane de lei este valoarea indemnizațiilor acordate altor categorii de personal ale căror activități au fost întrerupte ori s-au derulat la un nivel foarte scăzut, iar 266 de milioane vizează cheltuielile privind stocurile de urgență medicală. Restul fondurilor s-au alocat pentru stimulentul de risc și alte cheltuieli specifice perioadei de urgență.
 
La finanțarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii și combaterii pandemiei se adaugă și donațiile și sponsorizările în bani sau în natură primite de instituțiile publice auditate, în valoare de peste 214 milioane de lei.
 
La baza selecției entităților auditate au stat sumele alocate de la bugetele centrale și locale și utilizate pentru gestionarea stării de urgență, dar și achizițiile realizate după tipul și valoarea acestora, indică documentul Curții de Conturi.
 
Raportul prezintă și o serie de exemple de bune practici ale entităților publice care au gestionat optim resursele puse la dispoziție în perioada stării de urgență.
 
Realizator: Raportul Curţii de Conturi referitor la achiziţiile pe care le-a făcut executivul în timpul crizei sanitare urmează să fie dezbătut astăzi în plenul parlamentului. Tot astăzi, la ora 13:00, este aşteptat şi premierul Ludovic Orban, pentru a prezenta raportul solicitat de conducerea legislativului cu privire la gestionarea pandemiei.
 
(PH)
 

Etichete pandemiecovid-19cheltuieliCurtea de Conturi(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live