Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

11 Noiembrie 2017
Vizualizari: 1126
Comentează add

Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat la peste 100 miliarde de dolari pagubele provocate de gruparea Statul Islamic (SI) în trei ani.

Statul Islamic a provocat în Irak pagube de peste 100 de miliarde de dolari

radu-dobritoiu

Fără a lua în calcul şi valoarea vestigiilor istorice distruse, premierul irakian Haider al-Abadi a estimat la 'peste 100 miliarde de dolari' pagubele provocate de gruparea Statul Islamic (SI) în cei trei ani de ocupație jihadistă asupra unor mari teritorii din țară.

'Pagubele ocupației Statului Islamic asupra orașelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari', a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraș sfânt al șiiților, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

'Și nu este vorba aici decât de pagubele provocate economiei și infrastructurilor', a explicat premierul irakian Haider al-Abadi, citat de AFP.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord și la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraș al țării, jihadiștii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri și minaretul acestuia înclinat, datând din secolul al XII-lea, și au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea grupării Stat Islamic au distrus mari părți din orașele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucției în Irak a fost estimat între 700 și 1.000 miliarde de dolari.

Sâmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operațiune vizând recucerirea ultimei localități din mâinile jihadiștilor, Rawa, precum și 'curățarea zonelor deschise din deșertul' din vestul țării, a declarat premierul Abadi, care este și comandantul-șef al armatei.


Etichete Gruparea Stat IslamicISIS in Irakpagube ISISlupta anti ISIS

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live