Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alex Olaru

9 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1139
Comentează add

Nouriel Roubini şi George Soros estimează că anul acesta economia globală va creşte într-un ritm mai bun comparativ cu anul trecut, dar numai datorită economiilor emergente.

"Stagnare pentru Uniunea Europeană" în 2014

alex-olaru

Foto: Arhivă.

Două dintre cele mai cunoscute personalităţi economice, Nouriel Roubini şi George Soros, şi-au publicat recent previziunile pentru 2014, în "Social Europe Journal", o platformă online de dezbatere şi gândire inovativă.

Cei doi anticipează în acest an stagnare pentru Uniunea Europeană şi acordă atenţie sporită Chinei şi economiilor emergente.

Nouriel Roubini şi George Soros estimează că anul acesta economia globală va creşte într-un ritm mai bun, comparativ cu anul trecut, dar numai datorită economiilor emergente, în plină dezvoltare.

Statele deja dezvoltate fie vor avea creşteri timide, fie vor stagna.

În privinţa UE, Nouriel Roubini consideră că problemele din zona euro vor rămâne fără rezolvare, în principal din cauza şomajului-record a datoriilor publice mari sau a pierderii competitivităţii.

În paralel, susţine Roubini, în statele de la periferia zonei euro creşte riscul declanşării de proteste pe fundalul austerităţii şi implicit riscul instabilităţii politice.

Riscul extremismului în Europa

George Soros consideră la rându-i că Europa se îndreaptă spre o perioadă lungă de stagnare şi că Uniunea este ameninţată inclusiv de riscul de dezintegrare odată cu ascensiunea extremismului, susţinută de politicile greşite de austeritate.

Nouriel Roubini şi George Soros privesc atent spre China.

Ambii economişti atrag atenţia că evoluţia economică a Chinei influenţează pieţele globale.

Nouriel Roubini vede şi în 2014 o creştere economică susţinută, în jur de 7%, în China.

Pe termen mediu, însă, perspectivele sunt îngrijorătoare în principal din cauza implementării lente a noului model de creştere bazat pe consum.

Modelul de creştere al Chinei a rămas fără combustibil, susţine şi Soros. Statele Unite, un alt motor al economiei globale, este singura ţară mare dezvoltată cu perspective bune.

Dacă vor fi depăşite blocajele politice, Statele Unite îşi vor consolida statutul de mare putere, datorită noilor resurse de energie exploatate, adică a gazelor de şist, remarcă atât Nouriel Roubini, cât şi George Soros.


Etichete Nouriel RoubiniGeorge SorospreviziunieconomiestagnareperocileextremismEuropaChinaSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live