Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

16 Septembrie 2010
Vizualizari: 1667
Comentează add

Romii de diferite naţionalităţi care locuiesc în capitala Spaniei, la 15 km de punctul zero al Madridului, spun că situaţia lor este mai bună decât în alte ţări, chiar dacă se mai simt încă discriminaţi.

Spania, "model de toleranţă pentru Europa"

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Foto: Agerpres.

Reprezentanţi ai etniei rome consideră Spania un model de toleranţă pentru Europa.  

La 15 km de punctul zero al Madridului, există o zonă locuită în majoritate de romi de naţionalităţi diverse, însă cei mai mulţi sunt spanioli.

Cu ocupaţii diverse, între care nu lipsesc cele ilegale, începând cu traficul de droguri, însă în Spania situaţia ţiganilor este diferită de cea a romilor din alte ţări.

Aici nu se pune problema expulzărilor şi nici măcar a demolărilor caselor construite ilegal, fie din cărămidă, fie din placaj, cum este cazul pseudolocuinţelor unde trăiesc romii veniţi din România.

Ţiganii spanioli sunt integraţi, spun ei, şi se simt mândri că sunt în acelaşi timp romi şi spanioli, se simt încă discriminaţi, spune cel care a devenit subiect pentru corespondentul revistei "Time", însă aici este mai bine decât în alte ţări.

"Am fost animale pe vremea lui Franco, astăzi suntem integraţi"  - mai spune personajul Antonio Moreno, care ştie că Spania este un model privind integrarea romilor.

Guvernele din Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Cehia şi chiar din România citează Spania ca un exemplu de bune practici în privinţa programelor de integrare pentru că printre altele aproape toţi copiii ţiganilor spanioli sunt şcolarizaţi şi 85% din populaţia romă de aici este alfabetizată.

În schimbul obligaţiei de a-şi trimite copiii la şcoală, romii au acces la ajutoarele sociale şi la sistemul public de sănătate.

Unul dintre programele Fundaţiei Segretariado Gitano este aplicat şi în România, mai relatează "Time", care concluzionează că cea mai bună soluţie pentru stoparea repatrierilor este garantarea unei vieţi mai bune în ţara de origine.

În acest sens, este nevoie şi de o strategie europeană la care lucrează acum fundaţiile ţiganilor din Europa care se întâlnesc vineri, la Madrid, la reuniunea Coaliţiei pentru o Politică Europeană pentru Populaţia romă.


Etichete Etnia romăEuropatoleranţăSpaniaromiMadridmodelintegrare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live