Pensionare "numai la cerere"
Un oficial din Ministerul Muncii din Marea Britanie a motivat intenţia de a renunţa începând cu octombrie 2011 la vârsta obligatorie de pensionare prin nivelul tot mai ridicat al speranţei de viaţă în Marea Britanie.
Articol de Cristina Tiberian, Londra, 30 Iulie 2010, 10:50
Guvernul britanic doreşte să renunţe la vârsta obligatorie de pensionare, începând cu octombrie 2011.
Potrivit noilor planuri, patronii nu vor mai putea să-şi concedieze angajaţii dacă aceştia îşi exprimă dorinţa de a continua să lucreze şi după ce împlinesc 65 de ani.
Nu este vorba de a obliga oamenii să iasă la pensie mai târziu, ci de a le oferi opţiuni.
Aşa a motivat, Edward Davey, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, intenţia guvernului britanic de a renunţa la impunerea vârstei de 65 de ani drept vârstă limită pentru pensionare.
La ora actuală, angajatorii britanici îşi pot obliga angajaţii să iasă la pensie când împlinesc 65 de ani, indiferent de circumstanţele lor şi fără a le oferi vreo compensaţie financiară.
Potrivit noilor propuneri ale coaliţiei la guvernare, vârsta obligatorie de pensionare va fi eliminată gradat, începând cu aprilie 2011, urmând ca din octombrie anul viitor orice angajat care împlineşte vârsta de 65 de ani să aibă opţiunea de a continua să muncească.
Guvernul a motivat propunerea prin nivelul tot mai ridicat al speranţei de viaţă în Marea Britanie: 89 de ani la bărbaţi şi 90 de ani la femei.
Este clar însă că renunţarea la impunerea unei vârste de pensionare va atrage şi bani în plus la buget, pentru că cei care rămân angajaţi după 65 de ani vor continua să plătească taxe la stat.
Potrivit comisiei pentru egalitate şi drepturile omului din Marea Britanie, măsura anunţată de guvern ar aduce 15 miliarde de lire în bugetul de stat.