Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Marţi, 27 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian

19 Iunie 2013
Vizualizari: 1367
Comentează add

După un an şi jumătate de măsuri de austeritate, între care majorarea impozitelor şi reducerea salariilor premierul Mariano Rajoy afirmă că perioada cea mai dificilă a trecut.

Spania este "pe drumul cel bun"

annamaria-damian

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy. Foto: Arhivă Reuters.

Raportul Fondului Monetar Internaţional privind starea economiei spaniole este prezentat miercuri cu două zile mai târziu decât era programat.

Documentul cuprinde o analiză a principalilor indicatori economici, dar şi recomandările Fondului pentru corectarea problemelor din Spania.

Raportul este prezentat după ce, marţi, atât premierul Rajoy cât şi reprezentanţii asociaţiilor marilor firme au afirmat că perioada cea mai dficilă pentru economia spaniolă a fost depăşită şi că a început redresarea. 

Raportul face parte din mecanismul de verificare anuală a economiei spaniole, grav afectată de recesiune şi şomaj.

Peste jumătate din tinerii spanioli nu au loc de muncă şi aproape două milioane de familii au, conform statisticilor, toţi membrii în şomaj.

După un an şi jumătate de măsuri de austeritate, între care majorarea impozitelor, reducerea salariilor şi o reformă a contractelor de muncă ce permite disponibilizarea rapidă, premierul conservator Mariano Rajoy afirmă că perioada cea mai dificilă a trecut şi că Spania este pe drumul cel bun.

Totuşi, a precizat Rajoy la o întâlnire cu reprezentanţii marilor firme, până nu se vor crea locuri de muncă şi firmele nu vor avea din nou acces la credit nu putem spune că lucrurile merg bine însă există motive de speranţă.

Între datele pozitive, premierul a menţionat reducerea deficitului cu două puncte: menţinerea inflaţiei la 1% pentru sfârşitul anului, nivelul ridicat al exporturilor şi o reducere a numărului de şomeri cu aproape 150.000 în lunile martie, aprilie şi mai.

Toate acestea consideră Rajoy constituie prologul recuperării economice.

Raportul anterior al Fondului Montetar Internaţional privind monitorizarea băncilor după împrumutul european de 40 de miliarde de euro necesar salvării sistemului financiar arăta că riscul pe care îl prezintă băncile continuă să fie ridicat pentru că Spania traversează un proces complicat de corectare a dezechilibrelor care au precedat criza.

În urmă cu doar câteva săptămâni, aşadar, FMI-ul recomanda implementarea Uniunii Bancare Europene şi în privinţa Spaniei o supraveghere strictă a sectorului financiar.


Etichete SpaniaFMIraportausteritateşomajMariano Rajoy

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live