Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! (Continuare) Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dorin Corpade, Hunedoara

22 August 2014
Vizualizari: 1215
Comentează add

O nouă replică a unui dinozaur, „Șopârla robustă a lui Zalmoxes”, realizată de paleoartistul canadian Brian Cooley, se alătură „Balaurului bondoc” şi lui „Magyarosaurus dacus”.

„Șopârla robustă a lui Zalmoxes” atacată de “Balaurul Bondoc”

dorin-corpade-hunedoara

Replică a Șopârlei robuste a lui Zalmoxes. Foto: Dorin Corpade.

O nouă replică a unui dinozaur, a treia, realizată de paleoartistul canadian Brian Cooley, se alătură „Balaurului bondoc” şi lui „Magyarosaurus dacus” venind să întregească expoziţia permanentă „Balauri, dragoni, dinozauri”, deschisă în “Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului”.

Noua machetă de dinozaur pitic, realizată în Canada, reprezintă o specie de ierbivor, răspândită doar pe teritoriul fostei insule a Haţegului din Marea Tetis.

Primele fosile de “Zalmoxes robustus”, cum au numit cercetătorii această specie, au fost descoperite de Franz Nopcsa, care, mai apoi, le-a descris şi reprezentat grafic într-o lucrare de specialitate în anul 1902.

“Zalmoxes robustus”, care înseamnă „şopârla robustă a lui Zalmoxes”, avea o lungime de aproximativ trei metri şi o greutate de 300 – 350 de kilograme şi prefera să-şi ducă existenţa în mediile umede din apropierea cursurilopr de ape.

Odată cu sosirea lui “Zalmoxes robustus”, expoziţia din cadrul Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului capătă o nouă dimensiune. Vizitatorul poate asista la o veritabilă scenă care ar fi putut fi văzută în urmă cu aproximativ şaptezeci de milioane de ani.

Carnivorul feroce “Balaurul Bondoc” este pregătit să atace paşnicul ierbivor “Zalmoxes robustus”.

De altfel, expoziţia urmăreşte să îi ofere vizitatorului senzaţii şi experienţe noi, care nu pot fi întâlnite în alte expoziţii din ţară.

Viitorul Muzeu al Dinozaurilor din Transilvania, al cărui nucleu este această expoziţie tocmai acest lucru îl urmăreşte: prezentarea unor specii de dinozauri unicat în lume, amplasate într-un decor şi în ipostaze care să faciliteze o călătorie imaginară în timp.


Etichete Știri Sud-VestdinozaurihațegMagyarosaurus dacusȘopârla robustă a lui ZalmoxesBalaurul BondocBrian Cooley

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live