Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

21 Decembrie 2021
Vizualizari: 2456
Comentează add

Solstiţiul de iarnă, care marchează începutul iernii astronomice, are loc, în 2021, la 21 decembrie - 17 h 59 m, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Solstiţiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice

florin-lepadatu

Foto: scijinks.jpl.nasa.gov.

Solstiţiul de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, are loc, în 2021, la 21 decembrie - 17 h 59 m, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Solstiţiul de iarnă este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. Solstiţiu înseamnă "soare nemişcat".

În ziua în care are loc solstiţiul de iarnă în emisfera nordică, în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară.

Solstiţiul de iarnă se produce când înălţimea Soarelui deasupra orizontului şi intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud, Soarele nu răsare şi se află la unghiul maxim sub orizont).

Este ziua anului în care lumina zilei are cea mai scurtă durată în emisfera nordică, şi cea mai lungă durată în emisfera sudică unde se află în desfăşurare solstiţiul de vară.

Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cereşti numit "ecliptică".

La momentul solstiţiului de iarnă, Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cereşti, la distanţa unghiulară maximă de 23° 27' sud faţă de ecuator, el efectuând mişcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit "tropicul Capricornului".

Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor şi a nopţilor, precum şi succesiunea anotimpurilor, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro, conform Agerpres.


Etichete exclusiv onlinesolstitiuechinoctiu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live