Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

21 Februarie 2018
Vizualizari: 908
Comentează add

Începând de ieri, cei peste 400.000 de membri ai Partidului Social Democrat german votează prin corespondenţă acceptarea sau respingerea acordului de coaliţie cu grupul conservator

Social-democraţii germani votează acordul de coaliţie cu grupul conservator

vlad-draghicescu-bonn

 

Cancelarul Angela Merkel pare să aştepte rezultatul plebiscitului din SPD, pentru a face cunoscute numele miniştrilor creştin-democraţi din viitorul cabinet.  Procesul de vot se va încheia pe 2 martie la ora 20:00. Membrii Partidului Social Democrat care trăiesc în străinătate pot să îşi exprime opţiunea online. Rezultatul scrutinului va fi anunţat pe 4 martie la sediul central al SPD din Berlin.

Plicurile trimise social democraţilor conţin, pe lângă formularul de vot, şi o scrisoare semnată de conducerea partidului. "Noi, echipa de negociatori a acordului de coaliţie, îţi recomandăm să votezi în favoarea acestuia", se arată în document. Andrea Nahles, şefa SPD, a apelat la cei 463.000 de membri ai partidului de centru stânga să participe în număr cât mai mare la vot şi a respins acuzaţiile colegilor care se opun perpetuării alianţei cu blocul conservator.

Facţiunea antiguvernare din SPD deplânge îndemnul ataşat buletinului de vot, considerându-l mult prea făţiş, mai ales că din plic lipseşte expunerea argumentelor contra guvernării alături de Angela Merkel, iar în dezbaterile interne din ultimele săptămâni vocile critice faţă de ieşirea din opoziţie ar fi fost marginalizate.

Nahles a afirmat că oponenţii Marii Coaliţii sau GroKo, prescurtare de la Grosse Koalition, au beneficiat de nenumărate căi pentru a-şi exprima părerea. Acest vot este mai degrabă o oră astrală a democraţiei din partid, a replicat şefa SPD.

În cele şapte aşa-numite conferinţe regionale, conducerea social democrată va încerca să convingă baza partidului de necesitatea implicării în actul de guvernare. În context, Andrea Nahles nu a uitat să amintească faptul că social democraţia germană a ieşit biruitoare din negocierile foarte dure cu Angela Merkel şi Horst Seehofer, cei doi lideri ai blocului conservator CDU/CSU. 

Andrea Nahles: "În ultimele zile, am discutat cu multe tovarăşe şi tovarăşi, şi pot spune că, în pofida rezervelor faţă de Marea Coaliţie, există o amplă recunoaştere a reuşitelor partidului nostru în acordul de guvernare, la capitole importante pentru oamenii din Germania, precum sistemul de pensii, sănătatea, educaţia şi mai ales în ceea ce priveşte politica europeană". 

Nu numai compromisurile obţinute în tratativele cu CDU/CSU i-ar putea determina pe ultima sută de metri pe numeroşi social democraţi să susţină totuşi reeditarea Marii Coaliţii, respectiv al patrulea mandat al Angelei Merkel, ci şi perspectiva mai puţin fericită a alegerilor anticipate, care ar putea îngropa definitiv SPD. Partidul a coborât la 15,5% în sondaje, fiind în premieră depăşit de naţionaliştii de la Alternativa pentru Germania şi pe fondul dificultăţilor tot mai mari în ceea ce priveşte integrarea celor peste un milion de imigranţi sosiţi în ultimii trei ani în Germania.

Rezultatul votului din SPD, important atât pentru viitorul Germaniei, cât şi pentru cel al Europei, va fi unul pe muchie de cuţit, afirmă varii policieni şi comentatori din Republica Federală.


Etichete Angela MerkelAndrea Nahles,SPDGroKoHorst SeehoferCDUAlternativa pentru Germania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live