Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

29 Mai 2013
Vizualizari: 2123
Comentează add

Organizaţia Human Rights Watch cere statelor ONU să blocheze, cel puţin temporar, dezvoltarea unor roboţi militari până la adoptarea unor coduri etice acceptate internaţional.

Situaţia roboţilor militari ucigaşi, discutată la ONU

sergiu-stet

Foto: Arhivă.

Statele membre ONU vor discuta pentru prima data chestiunea roboţilor militari ucigaşi, pe baza raportului prezentat la Geneva de raportorul special al Naţiunilor Unite pe această temă.

Organizaţia Human Rights Watch, din domeniul apărării drepturilor omului, cere statelor să  blocheze, cel puţin temporar, dezvoltarea unor astfel de roboţi militari până la adoptarea unor coduri etice acceptate internaţional.  

Roboţii militari cu potenţial letal sunt definiţi, în accepţiunea ministerului apărării din SUA şi a organizaţiei Human Rights Watch, ca sisteme automate care, odată activate, decid singure, fără supraveghere umană, dacă un obiectiv sau o persoană este sau nu o ţintă.

Tot de sine stătător, robotul poate decide uciderea persoanei considerată ţintă sau inamic.

Diferenţa esenţiala faţă de diverşi roboţi militari care sunt deja folosiţi în conflicte este că roboţii cu potenţial letal îşi aleg independent ţintele şi decid singuri cum şi pe cine atacă.

Înaintea raportului prezentat la Geneva, Human Rights Watch a cerut interzicerea dezvoltării de astfel de arme automate.

Deocamdată, cel puţin oficial, nu există astfel de roboţi letali independenţi total.

Tragerea la răspundere, imposibilă

Cercetările în domeniu sunt însă avansate în ţări precum Statele Unite, Coreea de Sud, Israel, Marea Britanie, Rusia sau China.

Raportorul special al ONU în această problema cere interzicerea dezvoltării şi a utilizării de astfel de sisteme militare autonome pentru că roboţii nu vor putea fi traşi la răspundere în cazul în care iau decizii greşite şi încalcă drepturile omului în conflicte.

Naţiunile Unite cer ca ţările membre să adopte coduri etice înainte de a utiliza roboţi cu potenţial letal.

Chiar dacă astfel de sisteme automate vor salva multe vieţi ale militarilor, reprezentanţii Human Rights Watch se întreabă cine va fi responsabil în cazul în care un robot militar greşeşte: comandantul militar care l-a activat, programatorul său sau constructorul robotului vor fi traşi la răspundere pentru vieţile unor eventuale victime inocente?.


Etichete roboţiroboţi ucigaşiarmemilitarONUHuman Rights Watch

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live