Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

11 Iunie 2019
Vizualizari: 644
Comentează add

Noua majoritate parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, a votat în prima lectură un proiect de lege care anulează sistemul electoral mixt.

Situaţia politică din Republica Moldova continuă să fie incertă

natalia-zaharescu-radio-chisinau

 Foto: radiochisinau.md

Parlamentul Republicii Moldova s-a reunit marți, 11 iunie, ignorând decretul de dizolvare dat în calitate de președinte interimar de premierul Pavel Filip, sprijinit de Partidul Democrat.

De altfel, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că a semnat un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul și de a organiza alegeri anticipate.

Noua majoritate parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, a votat în prima lectură un proiect de lege care anulează sistemul electoral mixt, adoptat acum doi ani inclusiv cu voturile socialiștilor şi care a provocat dezbateri politice și critici din partea instituțiilor internaționale.

Proiectul conține și alte prevederi, inclusiv acordarea mai multor oportunități de vot pentru diaspora, precum și dreptul cetățenilor moldoveni de peste hotare de a finanța partidele politice în campanii electorale. Totodată, noua majoritate a examinat și două proiecte care prevăd modificarea procedurii de demitere a procurorului general, dar și a membrilor Comisiei Electorale Centrale.

Între timp, Partidul Democrat a reiterat că nu recunoaște noul guvern și actele adoptate în parlament de noua majoritate şi a chemat din nou formațiunile din legislativ la dialog.

Totodată, premierul în exercițiu, Pavel Filip, a convocat astăzi o ședință a comisiei pentru situații excepționale în legătură cu precipitațiile din ultimele zile şi a convocat pentru această oră o ședință cu reprezentanții administrațiilor publice locale, inițiativă criticată de noua majoritate parlamentară.


Etichete Pavel FilipChișinăuRepublica MoldovaIgor Dodon,

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live