Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Joi, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

27 August 2013
Vizualizari: 1355
Comentează add

Ministrul sirian de externe a declarat că ţara sa se va apăra în cazul unor lovituri militare occidentale şi că dispune de mijloace de apărare care vor surprinde lumea.

Situaţia din Siria, "îngrijorătoare"

radiojurnal

Observatori ONU în Siria. Foto: Arhivă

Ministrul sirian de externe a declarat , astăzi, că ţara sa se va apăra în cazul unor lovituri militare occidentale şi că dispune de mijloace de apărare care vor surprinde lumea.

Potrivit acestuia, un atac asupra Siriei nu va afecta campania militară desfăşurată de către Damasc împotriva rebelilor, iar o astfel de iniţiativă va servi intereselor Israelului şi ale grupării Al Qaeda.

Pe de altă parte, autorităţile israeliene estimează că eventualitatea unui atac sirian ca ripostă la o intervenţie americană este redusă. Israelul este pregătit să contracareze orice atac asupra teritoriului său, după cum transmite corespondentul Radio România în regiune, Dragoş Ciocârlan. 

În Israel se estimează că, în pofida ameninţărilor Damascului, Siria nu va reacţiona la o operaţiune militară americană atacând Israelul.

Eventualitatea unui atac al altor forţe, precum miliţiile şiite Hezbollah, este redusă în primul rând din cauza opoziţiei libaneze.

Serviciile de securitate israeliene sunt pregătite să intervină în toate scenariile şi la orice eventualitate.

Responsabili de securitate israelieni au estimat că preşedintele Bashar al-Assad înţelege perfect că o implicare israeliană riscă să îi fie fatală în timp ce luptă să supravieţuiască.

Armata siriană dispune de capacitatea de a lansa rachete sol-sol, dar a pierdut deja o parte din aceste mijloace.

Serviciile de securitate israeliene consideră că o operaţiune militară contra Siriei va fi punctuală şi restrânsă, iar Israelul va fi informat în avans despre această operaţiune.

O delegaţie israeliană a avut, ieri, o întrevedere la Washington cu Susan Rice, consilier pentru securitate naţională al preşedintelui Obama, în chestiunea Siriei şi referitor la evoluţiile din Egipt.

România, "îngrijorată de situaţia din Siria"

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, se declară îngrijorat din cauza deteriorării situaţiei din Siria.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean, a precizat astăzi la o reuniune de profil din Capitală că este important ca misiunea ONU aflată în această ţară să poată încheia cât mai rapid investigaţiile cu privire la posibila folosire a armelor chimice.

Între timp, potrivit aceleiaşi surse citate de redactorul Radio România, Carmen Gavrilă, România continuă consultările constante cu partenerii şi aliaţii europeni şi euroatlantici şi condamnă orice acţiune care încalcă drepturile internaţionale şi pe cele fundamentale ale omului.

"Împărtăşim pe deplin mesajul înaltului reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene, Catherine Ashton, referitor la necesitatea de sprijinire a demersurilor diplomatice pentru identificarea opţiunilor menite să pună urgent capăt actualei crize siriene.

"Asemenea partenerilor noştri internaţionali, ai României, condamnăm cu fermitate orice acţiuni care încalcă flagrant dreptul internaţional şi drepturile fundamentale ale omului şi considerăm că nu este loc pentru impunitate în astfel de cazuri", a mai spus ministrul de externe.

Titus Corlăţean a mai precizat că ministerul de externe urmăreşte evoluţia evenimentelor din Siria şi face tot ce-i stă în putinţă pentru acordarea de sprijin şi protecţie consulară.


Etichete SiriaDamascIsraelAl QaedaHezbollahBashar al-AssadTitus CorlăţeanSusan RiceObamaONU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live