Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

12 August 2020
Vizualizari: 237
Comentează add

Forțele de ordine din Belarus au intervenit din nou aseară împotriva manifestanților.

Situația continuă să fie tensionată în Belarus

florin-lepadatu

 Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko. Foto: Reuters.

Situația continuă să fie tensionată în Belarus, după o nouă victorie în alegeri a liderului autoritar  Aleksandr Lukașenko.

Contracandidata sa a părăsit țara, iar la Minsk s-au înregistrat din nou ciocniri între poliție și manifestanți.

Reporter: Mihaela Mihai - Forțele de ordine din Belarus au intervenit din nou aseară împotriva manifestanților, transmite agenția Reuters, care precizează că a fost cea de-a treia zi la rând în care la Minsk s-a ieșit în stradă în semn de protest față de presupusa fraudarea a alegrilor prezidențiale de duminică.

Totodată, poliția a fost mobilizată în preajma unor fabrici, în contextul apelurilor opoziției la o grevă generală. Manifestațiile s-au declanșat după ce Aleksandr Lukașenko, președinte al Belarusului încă din 1994, a câștigat un nou mandat în fruntea țării, obținând, potrivit rezultatelor oficiale, 80% din voturi.

Violența forțelor de ordine a fost criticată de Uniunea Europeană și de secretarul de stat american Mike Pompeo, care a afirmat și că alegerile nu a fost libere.

Contracandidata lui Aleksandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, care inițial spusese că nu recunoaște rezultatul alegerilor, s-a refugiat în Lituania și le-a cerut compatrioților săi să nu se opună poliției. Însă a făcut acest lucru după ce mai mulți membri ai echipei sale au fost reținuți și în condițiile în care soțul său, și el un opozant al președintelui, se află în arest încă de dinaintea alegerilor.

Aleksandr Lukașenko a fost catalogat în repetate rânduri drept ultimul dictator al Europei, iar de la venirea sa la putere niciun scrutin nu a fost considerat de observatorii externi drept liber și democratic. Nemulțumirile față de regimul său au fost accentuate în ultima perioadă de modul în care a fost abordată pandemia de COVID-19, situația economiei și excesele autoritare.
 


Etichete Belarusmanifestatii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live