Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Brașov

27 Ianuarie 2021
Vizualizari: 665
Comentează add

Xiloteca Facultății brașovene are eșantioane din lemnul a peste 500 de specii.

Singura xilotecă din România

radio-romania-brasov

Xiloteca. Sursa foto conferențiar dr.ing. Florin Aureliu Hălălișan.

Singura xilotecă din România este la Brașov. La Facultatea de Silvicultură a Universității Transilvania din Brașov. Simplu spus, xylos înseamnă lemn, deci, xiloteca este o colecție de eșantioane de lemn.

Însă, ea reprezintă mai mult de atât, după cum a precizat prodecanul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere, conferențiar dr.ing. Florin Aureliu Hălălișan:


“Pentru viitorii ingineri silvici este foarte important ca ei să cunoască caracteristicile lemnului, proprietăţile lemnului şi la ce poate fi utilizat lemnul. În acest sens, la Facultate deţinem o xilotecă, ea reprezintă, de fapt, o colecţie de eşantioane standardizate – au anumite dimensiuni specifice. Aşadar, ele sunt folosite atât în scop didactic, studenţii învaţă în primul rând, să recunoască o specie de lemn, caracteristicile lemnului, dar şi ca un mod de prezentare a variaţiei multitudinii de eşantioane din lemn. Din câte ştim noi, este singura xilotecă din România”.


Xiloteca Facultății brașovene are eșantioane din lemnul a peste 500 de specii, mai ales din lemnul unor specii de pe alte continente.
“Speciile reunite în cadrul xilotecii sunt atât de la noi din ţară, dar şi specii de pe alte continente, avem din Africa, America Centrală, America de Sud şi, bineînţeles, Asia. Avem mahon, specii foarte multe de mahon, eucalypt, bineînţeles, şi altele. Pentru speciile de la noi din ţară, facultatea, prin intermediul studenţilor ei, a reuşit să reunească foarte multe eşantioane, unele sunt şi foarte vechi. Pentru eşantioanele din celelalte ţări, Facultatea de Silvicultură, în anii 80, reunea foarte mulţi studenţi străini, de pe celelalte continente şi atunci, relaţiile au rămas şi, prin intermediul lor, am reuşit să adunăm cât mai multe specii”, a adăugat Florin Aureliu Hălălișan.


Cel mai vechi eșantion din Xiloteca de la Brașov este dintr-un cireș din zona Cotroceni, din anul 1882. Cei interesați vor putea vedea această colecție în viitor, după ce va fi deschisă și publicului. Însă, asta doar după ce va trece printr-un proces de restaurare, care se face cu implicarea studenților.


Oficial, xiloteca cu cel mai mare număr de eșantioane este Colecția Samuel James Record a Școlii Silvice a Universității Yale din New Haven, statul Conneticut, SUA. Are 98 de mii de eșantioane. Facultatea de Silvicultură și exploatări forestiere este una dintre facultățile fanion ale Universității Transilvania, pentru multe decenii unica facultate care pregătea în România specialiști în domeniul silvic.


Etichete xilotecaromaniabrasov(RS)Facultatea de Silvicultură din Braşov

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live