Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulia Gherman

21 Decembrie 2017
Vizualizari: 831
Comentează add

Fiecare grup parlamentar şi-a trimis la tribună câte un reprezentant pentru a vorbi despre morţii din decembrie 1989

Sesiune solemnă a Parlamentului la 28 de ani de la evenimentele din 1989

iulia-gherman

Foto: Arhivă/ Agerpres.

La Palatul Parlamentului a avut loc o sesiune solemnă dedicată Revoluţiei române. Reporterul RRA  Iulia Gherman transmite că seria discursurilor din plenul reunit al Parlamentului a fost deschisă de vicepreşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989, deputatul PSD Adrian Pau Radu.

El a subliniat că toţi cei care au luptat în acele zile sunt eroi care au înfruntat dictatura, au riscat totul pentru libertate şi au schimbat istoria României.

Adrian Pau Radu: "Faptele şi momentele unice ale revoluţiei începute în Timişoara, evocate acum, sunt doar câteva fragmente ale unui adevăr istoric, despre care noi suntem datori să vorbim şi să-l facem cunoscut generaţiilor tineri din respect pentru eroii revoluţiei cu o pledoarie pentru neuitare. "

Senatorul PNL Marcel Vela a declarat că trebuie să respectăm memoria eroilor revoluţiei şi să asigurăm un prezent demn de sacrificiul acestora.

Marcel Vela: "Revoluţia română a învins frica, a învins regimul şi a ridicat o naţiune liberă. Sacrificiul a născut democraţia. Aplaudăm forţa naţiunii noastre, hotărârea şi curajul de a lupta pentru demnitate umană, civică şi pentru drepturile noastre inalienabile."

Câtă vreme vom vorbi mai mult despre călăi, decât despre victime, nu o să ne asumăm cum trebuie trecutul, a afirmat de la tribuna parlamentului deputatul ALDE Varujan Vosganian.

"Nimeni nu vă va vorbi de Vlăduţ, cel mai tânăr mort al /revoluţiei/, avea o lună atunci când a fost împuşcat. Nu va vorbi de Tami, pe a cărui cruce în /Cimitirul Alb/ de pe Calea Şerban Vodă scrie: "Vă rog să mă iertaţi că am plecat de lângă voi la doar 13 ani".  

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a spus că lupta pentru o Românie europeană reprezintă omagiul adus eroilor revoluţiei.

Vlad Alexandrescu: "Libertatea, democraţia constituţională, statul de drept, justiţia independentă, integritatea şi responsabilitatea în exercitarea puterii, acestea sunt valorile pentru care trebuie să luptăm în continuare în România, pentru a onora cu adevărat revoluţia din decembrie, revoluţia noastră."

Totodată, senatorul UDMR Zoltan Novak a vorbit despre însemnătatea unei lupte comune împotriva naţionalismului, populismului, demagogiei şi scepticismului faţă de valorile democraţiei şi ale Uniunii Europene.


Etichete Palatul Parlamentuluişedinţă solemnădecembrie 1989revoluţia românăplenul reunit

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live