Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Miercuri, 21 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

6 Noiembrie 2018
Vizualizari: 2830
Comentează add

Maria Ţoghină a vorbit cu invitaţii săi, la Serviciul de noapte, despre provocările Radioului public, la 90 de ani existenţă.

Serviciul de noapte: Despre Radio, cu dragoste! Serviciul de noapte: Despre Radio, cu dragoste! - Conține video

luminita-voinea

Invitaţii emisiunii "Serviciul de noapte" cu Maria Ţoghină

Cunoscuţi jurnalişti de Radio au vorbit, în emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Ţoghină, despre povestea magică a Radioului, despre trecut, prezent, dar mai ales despre viitorul Radioului Public.

Maria Ţoghină, jurnalist Radio România, realizatoarea emisiunii Serviciul de noapte: 3 miliarde de secunde și încă mai adăugăm...atât însumează bătăile inimii celui mai iubit radio din România! Dintre aceste 3 miliarde, aproape 500.000 sunt si cele ale Serviciului de noapte.  O inimă care a pulsat împreună cu toți românii în fiecare clipă din cei 90 de ani de existență. Mii de vieți dedicate publicului, generație după generație, în ritmul secundarului prevestind ora exactă! Așa artată acum povestea magică a Radioului. Între riscul dispariției presei scrise și asaltul media online, în competiție cu știrile false sau superficiale, serviciul public de radio pariază pe profesionalism și seriozitate.

Adrian  Soare, comentator sportiv Radio România Actualităţi, realizator al programului Matinal de sâmbătă şi duminică, a vorbit din studioul Paul Grigoriu, despre marele om de radio cu care a lucrat:  Mi-aduc amninte că Paul  (Grigoriu n.r.), înainte de a se retrage, ne lăsa  cumva un fel de moştenire, nouă  celor care am lucrat la ultimul lui program K-DRANE. El spunea aşa: măi copii, dacă nu aveţi libertate nu aveti radio. Aceasta e o chestiune pe care cred că el a conştientizat-o când ajunsese la o maturitate deplină din toate punctele de vedere.

Ilie Dobre, comentator sportiv, cel care a intrat în Cartea Recordurilor pentru durata golului strigat la radio: Eu cred că un comentator sportiv de radio trebuie să fie ca un actor, ca un actor de vârf, fiindcă trebuie să existe acea simbioză între ambiţie, dăruire, profesionalism şi mai ales, trebuie să aibă o patimă cu totul şi totul deosebită. De aceea eu cred că, întotdeauna,  comentatorul sportiv de la Radio a fost cel mai bun din peisajul media. Trebuie să fie conştient că,  în momentul în care comentează, el trebuie să transmită acel meci ca şi când cel care îl ascultă trebuie să vadă meciul respectiv.  Întotdeauna Radioul Public a avut valori. Sa nu uităm că Paul Grigoriu a fost un reper, dar eu cunosc şi alte repere: de exemplu Ion Ghiţulescu care are, poate, cel mai frumos timbru dintre toţi realizatorii acestei instituţii.  Sa nu uităm de Gheorghe Speranţă, o voce fantastică, să nu uităm voci celebre, preum Nicolae Secoşan, Dan Ştefănescu şi mulţi, mulţi alţii.

Foto: Ilie DobreSergiu Podină, corespondent Radio România Actualități în județul Satu Mare, cel mai tânăr membru intrat în echipă: Eu am intrat în lumea radioului de patru luni si cinci zile. Este,  în primul rând, o provocare, pentru că e total altceva să reuşeşti prin cuvinte, prin sunet, prin ambianţa pe care o surprinzi la faţa locului să transmiţi mai departe. Cred că un jurnalist de radio trebuie să fie onest cu el, cu cel care îl ascultă, trebuie să fie curajos, pentru a face în aşa fel încât derapajele sesizate rapid să le aducă în faţa ascultătorilor şi sa încerce cumva să tragă acel semnal de alarmă.

Foto: Sergiu Podină şi Ilinca StihiLiliana Staicu, manager Radio România Muzical:  Subliniez  faptul că nu poţi să faci cum trebuie această meserie,  dacă nu te dăruieşti, dacă nu ai această pasiune permanentă, dincolo de talentul pe care cred că oricare dintre noi îl are, dar cred că fără pasiune şi fără această dăruire cu fiecare oră, cu fiecare zi, nu poți face această meserie aşa cum trebuie.

Ilinca Stihi, regizor Redacţia Teatru:
Chiar dacă Radioul aparţine domeniului jurnalistic,  are lângă el şi artiştii. Cred că aş adăuga nebunia frumoasă a celor care lucrează la Radio,  care ţine de dinamism, de pasiune, de dorinţa de a face lucruri care se fac pentru prima oară. Radioul este în permanentă căutare a progresului, a redefinirii şi acest lucru creează o virabţie a noului şi trebuie să fii puțin nebun, în sensul bun,  să poţi să-l stăpâneşti, să-l cucereşti, să-l domesticeşti.

Foto: Echipa Serviciului de noapte împreună cu invitaţii emisiunii. De la stânga la dreapta: Luminiţa Voinea, Ilinca Stihi, Ilie Dobre, Maria Ţoghină, Liliana Staicu, Adrian Soare, Sergiu PodinăA fost și un moment unic la emisiunea Serviciul de noapte: realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină, i-a înmânat în direct, lui  Ilie Dobre, Diploma de Excelență cu prilejul aniversării celor 90 de ani de la înființarea radioului românesc.

"Ilie, primeste te rog această distincție care recompensează o viață pusă în slujba radioului, a ascultatorilor, dar si a mișcarii sportive din România! Diploma este semnată de președintele director general al SRR, Georgică Severin", a spus Maria Țoghină în momentul înmânării diplomei.

Video: Emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Ţoghină, ediţia din 5 - 6 noiembrie 2018
 


Etichete Exclusiv radioRadio RomâniaRadio România Actualităţi90 de ani de RadioServiciul de noapte

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live