Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (CONTINUARE) Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

21 Octombrie 2021
Vizualizari: 189
Comentează add

EURONEWS: După expulzarea mai multor membri ai misiunii ruse, acuzați de spionaj, tensiunile dintre Rusia și NATO s-au amplificat.

Secretarul apărării al SUA își subliniază sprijinul pentru Europa de Est

sergiu-stet

 Secretarul american al Apărării LLoyd Austin. Foto: Arhivă/ Agerpres.

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a vizitat marți Ucraina, subliniind sprijinul Washingtonului pentru suveranitatea țării, pe fondul tensiunilor cu Rusia, transmite Euronews.
 
Vizita e parte a unui turneu care a inclus luni Georgia și miercuri România, înainte de o reuniune NATO de la Bruxelles.
 
„Facem din nou apel la Rusia să pună capăt ocupației din Crimeea, să înceteze să mai întrețină războiul din estul Ucrainei, să-și abandoneze activitățile destabilizatoare de la Marea Neagră și de-a lungul frontierei ucrainene și să-și oprească atacurile cibernetice persistente și alte activități maligne împotriva SUA și a aliaților și partenerilor lor”, a declarat Austin.
 
Războiul izbucnit între Rusia și Ucraina în 2014 a dus până acum la uciderea a aproximativ 14.000 de ucraineni de către forțele rusești în preajma regiunii Donbas din estul Ucrainei.
 
Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a salutat SUA la întâlnirea cu Austin în calitate de „principal partener de securitate și apărare” al țării sale.
 
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a anunțat luni că a suspendat misiunea diplomatică a Rusiei pe lângă NATO.
 
După expulzarea mai multor membri ai misiunii ruse, acuzați de spionaj, tensiunile dintre Rusia și NATO s-au amplificat.
 
Austin a declarat miercuri, 20 octombrie, în România că stabilitatea regiunii limitrofe Mării Negre e importantă pentru SUA.
 
„Securitatea și stabilitatea Mării Negre sunt în interesul național al SUA și sunt critice pentru securitatea flancului estic al NATO. Regiunea... se înțelege de la sine că regiunea e vulnerabilă la agresiunea rusă, și am văzut probe în acest sens datorită acțiunilor în curs din estul Ucrainei, ocupației unor părți din Georgia și militarizării Mării Negre și acțiunilor provocatoare aeriene și navale”, a declarat el.
 
„Aș mai spune că acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în și în jurul Mării Negre îi trădează ambiția de a-și redobândi poziția dominantă în regiune și de a împiedica înfăptuirea unei Europe care e întreagă, liberă și trăind în pace.”
 
 
 
 

Etichete Lloyd AustinVolodimir ZelenskiSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live