Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

George Popescu

18 Octombrie 2021
Vizualizari: 690
Comentează add

Invitată: d-na Victoria Dragu Dimitriu, scriitoare şi publicistă

„Scurte istorii literare”  „Scurte istorii literare” - Conține audio

george-popescu

Bucureşti. B-dul Elisabeta. Anul 1900. Credit: bucurestiivechi.ro

E mai mult decât o descriere. Regăsim cercetare, indexare, fişare, text compoziţie, stil într-o recompunere a unor tablouri istorice însufleţite cu oameni, case, pasiuni, sentimente, rivalităţi şi multă cunoaştere.

 

Am redus la minimum ceea ce se poate regăsi în cărţile invitatei acestei ediţii, d-na Victoria Dragu Dimitriu, o talentată realizatoare de emisiuni radiofonice a Radio România Cultural, în trecutul recent şi scriitoare şi publicistă după pensionare ce ne farmecă cu istorii din lumea literaţilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până la jumătatea veacului următor.

 

O lume originală ce ne este relevată de memorii, jurnale şi cronici de cenaclu în care timpul are o altă curgere – cel puţin mai molcomă şi nu abruptă – fizionomiile se detaşează cu destulă pricepere şi convingere, iar discuţiile sunt serioase, disciplinate chiar, însă străbătute de un soi de candoare pe care numai spiritul de libertate îl poate oferi.

 

„Poveşti cu cenacluri vechi din Bucureşti. 1880-1954” este un volum apărut la editura Vremea, în colecţia „Planeta Bucureşti”, 554 de pagini, ilustraţie fotografică, note, anexe şi indici de nume şi locuri, cu 54 de teme şi subiecte în două secţiuni în care întâlnim aproape toată lumea aceasta salonardă, îi regăsim pe scriitorii în vogă, azi clasicizaţi, domni şi doamne, amfitrioni şi oaspeţi, tinere speranţe şi novici într-o epocă în care conduita morală era de căpătâi.

 

Cercul de la Grigore Păucescu, Cenaclul lui Radu D. Rosetti, al lui Saşa Pană ori Barbu Solacolu şed descrise cu multă vigoare şi talent de par chiar vii, alături de Eugen Lovinescu în cenaclul „Sburătorul”, Virgil Gheorghiu, Octav Şuluţiu, ori Lucia Demetrius, Elena Farago sau Nicolae Carandino, Şerban Cioculescu şi Cella Delavrancea.

 

O înşiruire aleatorie, căci oferta e mult mai bogată şi ne conferă nu numai autenticitatea locurilor, întâmplărilor şi prelegerilor din viaţa cenacliştilor care – să reţinem – se întâlneau nu după un calendar, ci atunci când simţeau că au ceva de spus sau când se anunţa o confruntare de opinii şi idei.

 

 Sunt file de istorie literară ce merită citite ori recitite şi reamintite pentru întreţinerea unui reflex atât de folositor sănătăţii trupeşti şi mai cu seamă sufleteşti a fiecăruia dintre noi. Cu atât mai mult, cu cât sunt şi bine scrise.

 

 Copera volumului amintit. Eugen Jebeleanu (stânga) şi Eugen Lovinescu, instantaneeu, perioada interbelică. Credit: edituravremea.ro

 

Contribuţii editoriale: dl. Emanuel Bădescu, cercetător istoric şi publicist cu un succint periplu prin cafenelele literare din epocă. Un interviu de Mirela Băzăvan.

 

AUDIO: emisiunea „Istorica”, ediţia din 18 octombrie 2021 (integral)

 

 

Regia de montaj: Nicu Tănase şi Florina Neda

 

Regia de emisie: Oana Popescu şi Raluca Goga

 

Emisiunea „Istorica” se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.05 – 02.30. 

 

Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit din secţiunea PODCAST, adresa fiind: https://podcast.srr.ro/RRA/istorica/-s_1-sh_321 

 

Ne puteţi scrie la: istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare de la :  www. romania-actualitati.ro   


Etichete oraşscriitorpoetcenacluEugen LovinescuAlexandru MacedonskiCamil PetrescuPetre Pandreacaselocuritextenotejurnalememoriiistorie oralăcurenteideiesteticăpuritate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live