Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

29 Ianuarie 2010
Vizualizari: 1111
Comentează add

Ben Bernanke a fost criticat pentru că nu a prevăzut criza şi lăudat deoarece ar fi combătut-o.

Scor strâns la reconfirmarea şefului trezoreriei americane

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Ben Bernanke, Şeful Rezervelor Federale Americane. Foto: AFP.

Ben Bernanke, care a fost numit Şef al Rezervelor Federale mai întâi de către Preşedintele George Walker Bush şi apoi nominalizat în luna august anul trecut de către Preşedintele Obama pentru un al doilea mandat de patru ani, a fost reconfirmat ieri după amiază cu cel mai strâns vot cu care a fost vreodată aprobat în Senat un Şef al Rezervelor Federale.

 

În vreme ce susţinătorii din Senat ai lui Ben Bernanke au argumentat că acesta a salvat naţiunea de la o a doua Mare Recesiune, prin măsuri agresive şi creative şi, în timp ce economiştii şi investitorii îl laudă pentru răspunsul fără precedent în faţa crizei, criticii lui au deplâns faptul că Şeful Rezervelor Federale nu a detectat la timp criză care urma şi a eşuat în a controla industria bancară.

 

Deşi este creditat cu a fi evitat o catastrofă financiară, Bernanke a atras, totuşi, furia deopotrivă a populaţiei cât şi a membrilor Congresului pentru a fi susţinut salvarea Wall Street cu banii contribuabililor, în special în ce priveşte cele 182 de miliarde de dolari pentru compania de asigurare American Internaţional Group.

 

Alegerea săptămâna trecută a unui republican pentru locul din statul Massachusetts pentru Senatul american,loc deţinut pentru mult timp de democraţi - senatorul Edward Kennedy a reprezentat Massachusetts timp de aproape o jumătate de secol - a relevat în forţă furia publicului în legătură cu infuzia pe Wall Street a dolarilor contribuabililor proiectată, în parte, de Bernanke. Senatorul independent Bernie Sanders a acuzat că Bernanke, citez, dormea atunci când Wall Street devenea un cazinou .

 

Acum, Ben Bernanke va conduce o bancă centrală remodelată de criza financiară, de recesiune şi de politici, o bancă ale cărei cele mai mari provocări în acest an vor fi modul şi momentul în care să crească rata dobânzilor. Nu mai departe de o zi înaintea reconfirmarii lui Bernanke, Banca Centrală a anunţat menţinerea ratei dobânzii la un nivel record de scăzut .

 

Deciziile Rezervelor Federale privind ratele dobânzilor pot avea influenţe vitale , asupra succesului sau colapsului marilor companii , asupra capacităţii cumpărătorilor de case de a obţine un credit accesibil, asupra preţului alimentelor şi al benzinei. De aceea saga confirmării convulsionate a lui Bernanke - el a obţinut 70 de voturi pentru şi un număr record istoric de 30 împotrivă - a fost un test al independenţei băncii centrale,independenţa care este crucială performarii unor politici monetare nepopulare dar esenţiale din punct de vedere economic .

 

Şi aceasta mai ales într-un an electoral că 2010. Drept care, cu votul mai strâns decât pentru oricare al Şef al Rezervelor Federale, Congresul şi-ar putea asuma mandatul supervizării împrumuturilor de urgenţă şi chiar pe cel al supervizării deciziilor politicilor monetare.


Etichete rezervefederaleBen BernankeSUA

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live