Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

16 Mai 2022
Vizualizari: 232
Comentează add

Satele din jurul orașului Harkov sunt în continuare nesigure

ilie-pintea

Foto: Ilie Pintea

Forţele ruse şi-au continuat atacurile în Donbas, principalul lor obiectiv după eşecul ofensivei în zona Kievului. Rusia încearcă să ocupe integral regiunile ucrainene Luhansk şi Doneţk, controlate parţial de republicile separatiste cu acelaşi nume. Un punct cheie e în zona oraşului Izium, unde ucrainenii au lansat o contraofensivă.

Armata ucraineană a câştigat recent şi bătălia pentru Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, reuşind să împingă forţele ruse la o distanţă suficient de mare, astfel încât acesta să nu mai fie ameninţat de artilerie. Zona Harkovului e însă în continuare nesigură pentru populaţia civilă.

Satele din jurul orașului Harkov sunt în continuare nesigure din cauza numărului mare de mine amplasate de ocupanții ruși pe terenuri și în case. Zilnic sunt înregistrate cazuri de persoane care mor sau sunt rănite grav, după ce detonează astfel de explozibili, iar din acest motiv, autoritățile au făcut un apel la refugiați să nu se întoarcă deocamdată acasă.

Olena Baranîk, purtător de cuvânt al Poliției Regiunii Harkov: "În acest moment, atât conducerea administrației militare regionale, cât şi primăria le atrag atenția locuitorilor să nu se întoarcă în raioane și în oraș. Cel mai important este că militarii ruși lasă după ei multe teritorii minate. Minele și grenadele sunt ascunse și în jucării și în frigidere. Avem nevoie de timp ca specialiștii în domeniu să se ocupe de deminare. Numai după această etapă lumea se va putea întoarce acasă. În ultima localitate eliberată, Ţirkun, au fost două femei care au murit după explozia unor mine. Lasă după ei iadul".

Multe dintre mine sunt amplasate pe câmpurile pe care localnicii muncesc pământul și sunt detonate inclusiv prin senzori de proximitate, nu doar de presiune. Potrivit autorităților de la Kiev, la nivel național o suprafață de 300 de mii de km pătrați necesită deminare și asanarea muniției neexplodate./denisse

 
 

 

Etichete razboiHarkovUcraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live