Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Podină

31 Octombrie 2020
Vizualizari: 827
Comentează add

În Transilvania, Sărbatoarea Tuturor Sfinţilor va avea loc într-un cadru mai restrâns.

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor va avea loc „într-un cadru mai restrâns”

sergiu-podina

Foto: Arhivă/ Izabela Aivăncesei/ RRA.

În Transilvania, Sărbatoarea Tuturor Sfinţilor de mâine este în mod tradiţional un prilej de reunire a familiilor pentru pomenirea morţilor, însă în acest an, Luminaţia - cum este numită ceremonia - va avea loc într-un cadru mai restrâns şi în condiţiile restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Nici pregătirile obişnuite pentru acest moment nu se mai fac ca în anii trecuţi, ceea ce-i afectează şi pe comercianţi, a aflat corespondentul RRA în Satu Mare, Sergiu Podină:

-: Mai sărac. Faţă de anii trecuţi, merge mai slab, mai slăbuţ. Cu pandemia asta, sunt mulţi... Nu prea sunt bani.
-: E de jale, anul ăsta e de jale. Au venit timpurile grele de tot, când nu o să avem ce să punem pe masă.

Reporter: Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi a Sătmarului anunță că se vor evita parastasele comune în cimitire, iar persoanele care vor participa la liturghii vor trebui să poarte mască. De altfel, în Negrești-Oaș, ca și în municipiul Satu Mare, dar și în alte comune din județ, masca trebuie purtată și în spații publice. Oamenii s-au conformat, însă cei mai mulţi dintre ei nu se simt protejaţi.

-: Nu ne-am obişnuit, dar n-avem încotro. Cu ce te protejează masca? Eu, sincer, nu sunt de acord cu purtarea asta a măştii. Sincer, nu.

Reporter: Din păcate, așa gândesc foarte mulţi oşeni, dar şi alţi locuittori ai judeţului Satu Mare. Acest lucru pune sub semnul întrebării modul în care se vor desfăşura evenimentele dedicate Luminaţiei.

Chiar dacă morții sunt comemorați în mod normal doar o zi, în multe comunități rurale această sărbătoare durează mult mai mult, chiar și o săptămână, dacă în comună există un număr mare de cimitire.


Etichete (ii)sarbatoaresfintirestrans

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live