Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

6 Aprilie 2013
Vizualizari: 1095
Comentează add

Datele prezentate acum de departamentul muncii din SUA sunt sub aşteptări, doar 88.000 de noi slujbe create în martie, cel mai mic număr din ultimele nouă luni.

Şanse mici de angajare pentru şomerii americani

ani-sandu-washington

Tot mai puţine şanse de angajare pentru americanii aflaţi în căutarea unui job.

După câteva luni de evoluţie pozitivă a pieţei muncii în Statele Unite, datele prezentate acum de departamentul muncii sunt sub aşteptări, doar 88.000 de noi slujbe create în martie, cel mai mic număr din ultimele nouă luni.

Estimările economiştilor erau de aproape 200.000 de noi locuri de muncă.

Rata şomajului a coborât însă puţin de la 7,7% la 7,6%, nivelul cel mai scăzut din ultimii patru ani.

Problema este însă că acest lucru a fost cauzat de faptul că americani care nu au o slujbă de mult timp, au renunţat să-şi mai caute de lucru şi nu mai sunt luaţi în calcul în statisticile oficiale.

Doar 63% din populaţie lucrează sau încearcă să găsească un post, iar procentul este cel mai mic înregistrat în Statele Unite, din 1979.

Potrivit economiştilor, în special tinerii sunt afectaţi. Aceştia preferă să-şi continue studiile, crescându-şi datoriile, în condiţiile în care nu sunt suficiente oferte de lucru.

Tăierile bugetare "au încetinit angajările"

O posibilă cauză pentru datele slabe ar fi tăierile bugetare drastice, care au fost impuse la începutul lunii trecute şi care ar fi putut determina companiile să amâne să facă angajări.

Economiştii spun că unele firme s-ar putea să fi scos mai multe posturi la bătaie la început de an, sperând la o revenire a economiei, şi să-şi fi oprit avântul când au văzut că reducerile bugetare sunt puse în practică.

Această încetinire în producerea de noi slujbe, cu siguranţă îi va face pe oameni mai puţini optimişti în legătură cu evoluţia economiei pe mai departe - a spus, la CNN, economistul şef al Băncii Wells Fargo, John Silvia.

Datele sub aşteptări au avut efecte şi asupra burselor, care au deschis în scădere puternică.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a spus că noile statistici sunt încă o dovadă că sunt necesare şi alte politici pentru a pune economia pe picioare.

"Suntem dezamăgiţi că datele nu sunt mai bune, dar fapt este că se fac 37 de luni de când se creează joburi în mediul privat, aproape 6 milioane şi jumătate de slujbe.

"Aşa cum am zis constant, mai sunt multe lucruri de făcut. Preşedintele nu va fi niciodată mulţumit, până când orice persoană care îşi caută de lucru nu îşi va găsi o slujbă", a spus Jay Carney.

Săptămâna viitoare, Casa Albă urmează să facă publică propunerea preşedintelui Barack Obama, de buget, pe anul viitor.

Potrivit presei americane, preşedintele va fi de acord în cadrul poriectului să facă o serie de reduceri de cheltuieli în domeniul social, dar va cere din nou creşteri de taxe pentru americanii bogaţi.

Democraţii şi republicanii sunt în dispută pe aceste două teme. Democraţii cer taxe mai mari pentru bogaţi, în timp ce republicanii vor reducerea cheltuielilor bugetare.


Etichete SUAşomerilocuri de muncăslujbăjobrata şomajuluiCasa AlbăBarack Obama

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live