Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

3 Noiembrie 2020
Vizualizari: 218
Comentează add

Viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat că Moscova este gata să lucreze cu orice președinte care va fi ales.

Rusia "va colabora cu oricine câștigă alegerile din R. Moldova"

alexandru-beleavski-moscova

Palatul Kremlin, sediul președinţiei Federaţiei Ruse        Foto: Arhivă.

Moscova este pregătită să lucreze cu orice președinte al Republicii Moldova, ales de poporul republicii. Este declarația ministrului rus adjunct de externe, Andrei Rudenko.
 

Comentând pentru mass-media rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, a declarat diplomatic că Moscova este gata să lucreze cu orice președinte care va fi ales.

Potrivit acestuia, rezultatele alegerilor vor trebui analizate după turul doi, acum fiind prea devreme să se facă prognoze.

Dar preferințele Moscovei, cum era de așteptat, se îndreaptă spre actualul șef al statului, Igor Dodon.

În timpul convorbirii video de la sfârșitul lunii septembrie, Vladimir Putin i-a urat acestuia succes în alegeri, exprimându-și speranța că și după scrutin ei vor putea să continue restabilirea și dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești, care, a subliniat Putin, a început la inițiativa lui Igor Dodon.

Președintele Putin a amintit și ajutoarele acordate Moldovei de către Rusia, la solicitarea liderului de la Chișinău.

Dintre politicieni ruși, cel care și-a exprimat public sprijinul față de Igor Dodon, urându-i succes în turul doi, a fost Serghei Mironov, președintele partidului Rusia Justă, cel mai mic partid parlamentar.

Mediile ruse, destul de critice la adresa lui Igor Dodon, consideră că victoria Maiei Sandu va înrăutăți relațiile dintre Moscova și Chișinău, dat fiind că aceasta susține apropierea de Uniunea Europeană și România.

Comentatorii ruși consideră victoria Maiei Sandu în turul întâi, contrar sondajelor și prognozelor, o surpriză, datorată în primul rând votului activ al diasporei moldovenești din Occident. Alți factori ar fi prezența scăzută la urne în interior, precum și divizarea electoratului de stânga între mai mulți candidați.

Soarta turului doi nu este decisă, iar lupta va fi dură - apreciază Vladimir Zharikhin, director adjunct al Institutului pentru țările CSI, citat de publicația RBK. Alături de alți experți ruși, el consideră că rezultatul final ar putea fi decis de atitudinea electoratului celui de-al treilea clasat în turul întâi, Renato Usatîi, ceea ce însă complică situația lui Igor Dodon.

Ostilitatea lor personală, reciprocă, s-ar putea reflecta și asupra electoratului. O altă problemă este că în Rusia Renato Usatîi este dat în urmărire penală în scandalul spălării banilor, după ce în urmă cu câțiva ani a beneficiat de susținerea politicaa Moscovei.

Politologul Oleg Bondarenko menționează că Usatîi a obținut cele mai mutle voturi dins ecțiile de votare din Rusia și că la Moscova se speculează că cei care l-au sprijinit în trecut în Rusia l-au rugat insistent să cedeze în favoarea președintelui Dodon, ceea ce Renato Usatîi a refuzat și a început un joc propriu.

Comentatorii ruși consideră că în zilele următoare ambii candidați vor angaja negocieri cu Renato Usatîi.

Pe de altă parte, consideră președintele Comitetului pentru CSI din Duma de Stat, comunistul Leonid Kalashnikov, Igor Dodon mai poate câștiga alegerile, dar pentru aceasta va trebui să fie cât mai activ și să se întâlnească cu alegătorii.

Andrei Klimov, șeful Comisiei pentru apărarea suveranității din Consiliul Federației, a declarat pentru presă că forțele externe, a se înțelege occidentale, au fost o miză foarte mare pe victoria Maiei Sandu, în timp ce Igor Dodon a fost singurul candidat care a susținut o relație echilibrată cu toți vecinii Republicii Moldova, inclusiv Rusia.

Andrei Klimov a afirmat și el că Rusia va lucra cu acea putere de la Chișinău care va fi aleasă, dar Moscova nu este convinsă că în cazul victoriei Maiei Sandu relațiile ruso-moldovenești se vor menține la nivelul actual.

(RS)


Etichete rusiaalegerirepublica moldovamaia sanduigor dodon(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live