Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

23 Ianuarie 2021
Vizualizari: 295
Comentează add

Sute de persoane participante la mitinguri de susţinere a lui Alexei Navalnîi au fost arestate în Rusia.

Rusia: Sute de arestări la mitingurile de susţinere a lui Alexei Navalnîi

alexandru-beleavski-moscova

Arestarea liderului opoziției ruse pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, 17 ianuarie 2021. Foto: AFP.

Sute de persoane au fost arestate până la această oră în Rusia, unde simpatizanţii opozantului Alexei Navalnîi au anunţat mitinguri în zeci de oraşe pentru a cere eliberarea lui.

Activistul a fost arestat la revenirea în Rusia din Germania, unde fusese tratat după o tentativă de otrăvire, pentru care a învinovăţit FSB-ul. 

În diferite orașe din Rusia se desfășoară astăzi acțiuni de protest neautorizate în sprijinul liderului de opoziție Alexei Navalnîi, arestat duminica trecută preventiv, sub acuzația de încălcare a condițiilor de probațiune.

Între câteva zeci și până la 4000 de persoane au protestat pașnic la Habarovsk, Vladivostok, Novosibirsk și alte centre regionale din Extremul Orient și Siberia de Est, poliția operând câteva sute de arestări. Cea mai mare manifestație urma să înceapă la această oră la Moscova.

Înaintea protestelor, mai mulți colaboratori ai lui Alexei Navalnîi au fost reținuți pentru câteva zile și amendați. Kremlinul a numit manifestațiile neautorizate inadmisibile și a avertizat că poliția va interveni împotriva provocatorilor.

Aseară, în apeluri televizate fără precedent, primarul Moscovei, Serghei Sobianin și guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, au chemat locuitorii să nu participe la manifestație, care încalcă și restricțiile impuse de pandemie.

În mod special, ei au cerut părinților să nu permită participarea la proteste a minorilor. Autoritățile au deschis o anchete penale în legătură cu multitudinea de apeluri de a se alătura protestelor adresate elevilor prin rețelele de socializare şi au cerut platformelor online să le îndepărteze, ceea ce s-a realizat, însă, doar parțial. Pentru neconformare, acestea riscă amenzi drastice.


Etichete (ii)navalniiarestarirusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live