Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

19 Iunie 2013
Vizualizari: 1200
Comentează add

Televiziunea rusă de stat a numit principalul document politic al summitului, comunicatul final al liderilor G-8, un succes diplomatic al Rusiei.

Rusia, satisfăcută de rezultatele reuniunii G8

alexandru-beleavski-moscova

Vladimir Putin. Foto: Arhivă Reuters.

Rusia se declară satisfăcută de rezultatele reuniunii G-8. Nici una dintre soluţiile inacceptabile Moscovei nu se regăseşte pe comunicatul final al reuniunii din Irlanda de Nord.

Referindu-se la conţinutul convorbirilor purtate cu omologul său american, Barack Obama, preşedintele Vladimir Putin a subliniat că în pofida numeroaselor probleme în care poziţiile celor două capitale nu converg, Moscova şi Washingtonul sunt unite de dorinţa comună de a opri violenţa, de a stopa creşterea numărului de victime în Siria, de a rezolva problema prin mijloace paşnice, inclusiv prin intermediul negocierilor de la Geneva.

Într-un prim comentariu prvind rezultatele discuţiilor în legătură cu problema siriană care a devenit subiectul central al summitului G-8, televiziunea rusă de stat a numit principalul document politic al summitului, comunicatul final al liderilor G-8, un succes diplomatic al Rusiei.

Observatorii ruşi subliniază trei elemente: absenţa din comunciat a oricărei referiri la necesitatea plecării de la putere a lui Bashar al-Assad al cărui nume nici măcar nu este menţionat în textul final; absenţa oricăror acuzaţii la adresa guvernului sirian că ar fi folosit arme chimice împotriva rebelilor; absenţa referirilor la o posibilă livrare de arme căte opoziţia siriană.

Rusia şi SUA pregătesc principiile rezolvării problemei siriene

Vorbind la conferinţa de presă de la finalul summitului preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că discuţia principală în legătură cu Siria a avut loc nu în cadrul întâlnirii sale de luni cu liderul american Barack Obama, ci în cadrul reuniunii celor opt.

Rusiei şi Statelor Unite - a spus Putin - le revine însă o răspundere specială întrucât participanţii la summit au convenit ca şefii diplomaţiilor celor două puteri să-şi asume rolul şi răspunderea principală în vederea pregătirii principiilor de rezolvare a crizei siriene.

Cel mai important - a subliniat Putin - este că liderii G-8 au căzut de acord că reglementarea crizei este posibilă numai prin mijloace politico-diplomatice, prin acţiunile politice ale ambelor părţi siriene şi cu asigurarea drepturilor tuturor grupurilor etnice şi religioase din Siria.

Comunicatul G-8 se referă pe larg la pericolul armelor chimice din Siria, fără a incrimina însă regimul Assad.

În ceea ce priveşte posibila folosire a armelor chimice Vladimir Putin a declarat că "noi toţi avem aceeasi părere. Condamnăm folosirea armelor de distrugere în masă inclusiv a celor chimice, indiferent de unde şi din partea cui ar veni acestă ameninţare, dar noi considerăm, nu considerăm, ci suntem siguri, că o concluzie finală se poate trage numai pe baza unei verificări minuţioase a tuturor faptelor existente de utilizare a acestor arme".

"Noi nu dispunem de date care să ateste folosirea armelor chimice de către guvernul sirian şi vă asigur că nu toţi membrii G-8, nici pe departe, nu consideră că aceste arme au fost folosite de armata Siriei. Unii sunt de acord cu noi că asemenea date nu există", a mai spus liderul de la Kremlin.

Rusia - a declarat Putin, susţine decizia G-8 privind analizarea acestor informaţii şi transmiterea rezultatelor acestor analize către Consiliul de Securitate unde - a subliniat liderul de la Kremlin - Rusia este membru permanent, adăugând că Moscova va participa activ la aprecierea rezultatelor acestei anchete.

Putin a reaminit că în martie Damascul a solicitat Naţiunilor Unite să investigheze un presupus caz de folosire a armelor chimice de către opoziţie, că în Turcia au fost reţinuţi membri ai opoziţiei ce aveau asupra lor arme chimice fabricate artizanal şi că există informaţii potrivit cărora în Irak a fost descoperit un laborator în care opoziţia fabrica arme chimice.

În aceste condiţii, orice decizii de a furniza opoziţiei arme, decizie bazată doar pe acuzaţii nedemonstrate că Damascul ar fi folosit arme chimice, nu fac decât să destabilizeze situaţia a declarat Putin.

Armele livrate opoziţiei siriene "vor ajunge în Europa"

Pe un ton dur el i-a avertizat pe europeni că armele livrate opoziţiei siriene ar putea ajunge la un moment dat în Europa.

Reamintind de recenta asasinare a unui soldat britanic în Marea Britanie pe stradă şi în plină zi de către un islamist, Putin a spus:

"Europenii vor să furnizeze arme unor asemenea oameni? Dar ce se va întâmpla după aceea cu aceste arme? Cine va controla în mâinile cui vor ajunge? Poate că vor ajunge chiar în Europa".

În privinţa livrărilor de arme ruseşti pentru regimul sirian, liderul de la Kremlin a reafirmat că sunt livrări în baza unor contracte legale destinate unui guvern legal care este - a spus el - guvernul Assad.

Şi, a adăugat Putin, dacă vom încheia asemenea contracte vom efectua şi livrările.

Această frază confirmă declaraţiile sale anterioare conform cărora contractul privind rachetele S-300 deşi nu a fost realizat, nu a fost nici anulat, ca şi aluziile unor înalţi oficiali ruşi că Moscova se va considera eliberată de orice angajamente în domeniul livrărilor de arme dacă statele occidentale vor oficializa furnizarea de arme către opoziţia din Siria.

În fine, răspunzând unei întebări pusă de o jurnalistă rusă, Putin a negat că în chestiunea siriană la acest summit el a fost singur împotriva tuturor.

A fost o discuţie generală - a spus el - în care au fost exprimate opinii comune, dar şi în contradictoriu, dar în cursul căreia nu s-a întâmplat niciodată ca Rusia să îşi apere de una singură modalităţile de abordare a problemei siriene.


Etichete RusiaSUAKremlinMoscovaVladimir PutinBarack ObamaSiriaarmeEuropaMarea BritanieG8

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live