Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 02 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

27 Octombrie 2015
Vizualizari: 1153
Comentează add

Armata rusă a anunţat luni că a lovit 94 de ţinte teroriste în 24 de ore, un număr record de la începutul intervenţiei.

Rusia îşi intensifică campania aeriană în Siria

alexandru-beleavski-moscova

Foto: captură video.

Armata rusă a anunţat luni că a lovit 94 de ţinte teroriste în 24 de ore, un număr record de la începutul intervenţiei, a distrus un depozit de muniţie al Frontului Al-Nusra, ramura siriană, a organizaţiei Al Qaida şi a bombardat trei poziţii fortificate ale grupării Statul Islamic în provincia Latakia.

Între timp, Moscova desfăşoară şi o amplă campanie diplomatică. După convorbirile de la Viena cu Statele Unite, Arabia Saudită şi Turcia, Federaţia Rusă încearcă acum să găsească şi alte fronturi de discuţii pentru a găsi o soluţie diplomatică la conflictul sirian care, din 2011 şi până în prezent a făcut peste 250 de mii de morţi.

Într-adevăr, putem spune că în contextul operaţiunii ruse din Siria, care se intensifică şi după convorbirile multilaterale de la Viena, şi după, de asemenea, vizita lui Bashar al-Assad la Moscova şi convorbirile cu Vladimir Putin pare să poată vorbi probabil de primele indicii pozitive în legătură cu o posibilă relansare a procesului de pace.

Aici următorul pas ar putea fi noua rundă de negocieri multilaterale, posibil vineri, conform speranţelor exprimate la Viena de secretarul de stat american, John Kerry şi se poate presupune că pregătirii acestei întâlniri îi sunt consacrate şi numeroasele contacte politico-diplomatice din aceste zile, inclusiv cu participarea Rusiei.

Moscova, de altfel, a propus la Viena extinderea formatului de negocieri prin includerea altor principali actori externi şi regionali, inclusiv a Teheranului.

Aseară, preşedintele Vladimir Putin a discutat la telefon situaţia din Siria cu regele Salman al Arabiei Saudite, iar puţin mai înainte, şefii diplomaţilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi John Kerry au avut cea de a doua discuţie telefonică din ultimele 24 de ore.

Tot ieri, ministrul rus de externe a discutat situaţia din Siria cu omologii săi din Iran şi Emiratele Arabe Unite.
Guvernul de la Cairo, aflat în relaţii foarte bune cu Moscova, a salutat de asemenea astăzi propunerea acesteia, propunerea Rusiei ca Egiptul să facă parte din aşa-numitul grup însoţitor al procesului de reglementare a crizei siriene.

De remarcat aici că discuţiile între miniştrii de externe rus şi iranian au avut loc între cele două convorbiri Lavror-Kerry, una din temele discutate, fiind conform sumarului comunicat al Ministerului rus de Externe, susţinerea procesului politic din Siria de către puterile regionale.

Ori, după cum se ştie, una din divergenţele fundamentale aici se referă la invitarea la negocieri a Iranului, principalul aliat al lui Bashar al-Assad în regiune.

Participarea lui la precedentele faze ale acestor negocieri a fost blocată de Statele Unite, europeni şi adversarii sunniţi ai Iranului în frunte cu Arabia Saudită.

De aici şi importanţa discuţiei dintre Putin şi regele Salman.

Rusia a susţinut mereu că nicio soluţie în Siria nu va fi posibilă fără implicarea Iranului, iar în ultimele săptămâni statele europene şi-au revizuit mult atitudinea, iar după Viena, Statele Unite chiar au dat semne de relaxare a opoziţiei faţă de invitarea Iranului.

Mult mai dificilă pentru următoarea fază a discuţiilor în cadrul acestei posibile noi faze a procesului de pace va fi asigurarea participării la negociere a guvernului de la Damasc şi a unei delegaţii reprezentative unice a opoziţiei siriene.

Ultima condiţie până acum s-a dovedit irealizabilă, nerealistă din cauza fragmentării acestei opoziţii, fragmentarea întreţinută şi de sponsorii ei externi.

După convorbirile cu Bashar al-Assad, preşedintele rus a declarat că Damascul trebuie să înceapă dialogul cu opoziţia, acea opoziţie care, a spus Putin, vrea să negocieze şi că Bashar al-Assad l-a asigurat că este deschis unei asemenea dialog.

Rusia a făcut o nouă mişcare surpriză: preşedintele Putin la discuţiile în cadrul clubului Valdai, a dezvăluit că în discuţia sa cu Bashar Assad ar fi avansat ideea ca Rusia să susţină acele grupări ale opoziţiei armate siriene anti-Assad care doresc să lupte împotriva teroriştilor şi că al-Assad ar fi spus că nu are nimic împotrivă. 


Etichete SiriaRusiacampanie aerianăbombardamenteregimul lui Bashar al-AssadStatul IslamicISISpreşedintele rus Vladimir PutinnegocieriSUAIranArabia SaudităSerghei LavrovJohn Kerry

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live