Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Luni, 28 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski

12 Iunie 2011
Vizualizari: 2117
Comentează add

Ministerul rus de externe susţine că prezenţa crucişătorului Monterrey în Marea Neagră ar confirma necesitatea elaborării unor "criterii juridice clare" că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei.

Rusia, îngrijorată de crucişătorul american din M.Neagră

alexandru-beleavski

Personalul de pe crucişătorul american Monterrey. Foto: Reuters

Ministerul rus de externe şi-a exprimat îngrijorarea faţă de prezenţa, în Marea Neagră, a crucişătorului american Monterrey, echipat cu sistemul de aparăre antirachetă AEGIS.

Crucişătorul a fost trimis pentru a participa la exerciţiile navale americano-ucrainene Sea Breeze.

Este, totodată, prima navă americană echipată cu sistemul AEGIS, desfăşurată în Europa în cadrul primei faze a scutului antirachetă.

Participarea principalei unităţi de atac a scutului american antirachetă la un exerciţiu, consacrat luptei împotriva pirateriei, este numită în comentariu "o misiune de recunoaştere efectuată de forţele americane antirachetă în Marea Neagră", regiune  pe care Ministerul rus de Externe o caracterizează drept extrem de sensibilă.

Aceasta arată, se afirmă în comentariu, că Statele Unite continuă să ignore îngrijorările Rusiei, care a avertizat, în repetate rânduri, că nu va lăsa fără atenţie apariţia în imediata apropiere a graniţelor sale a elementelor infrastructurii strategice americane şi o va percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

Conform Ministerului rus de Externe, prezenţa crucişătorului Monterrey în Marea Neagră confirmă, o dată în plus, necesitatea elaborării unor criterii juridice clare, că scutul nu este îndreptat împotriva Rusiei, la fel de important fiind să se asigure participarea cu drepturi egale a Rusiei la elaborarea concepţiei şi arhitecturii scutului european antirachetă, precum şi a unor măsuri de întărire a încrederii şi transparenţei.

Exprimându-şi regretul că asupra acestor probleme nu s-a putut ajunge la o înţelegere în cadrul întâlnirii preşedinţilor Medvedev şi Obama, din marja summitului G8 de la Deauville, comentariul subliniază că Rusia va urmări cu insistenţă clarificarea acestora în cadrul viitoarelor negocieri cu Statele Unite şi NATO.  

Crucişătorului american Monterrey a vizitat, săptămâna trecută, şi portul Constanţa, însă prezenţa sa în România nu a suscitat reacţii explicite din partea Moscovei.


Etichete RusiaMarea Neagrăcrucişătorscut antirachetă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live