Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

29 Aprilie 2016
Vizualizari: 1281
Comentează add

Noul obiectiv îi poate asigura Rusiei independenţă integrală în domeniul activităţilor spaţiale

Rusia a inaugurat cosmodromul de la Vostocinai

alexandru-beleavski-moscova

 

 În Extremul orient rus a fost inaugurat ieri, în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, cosmodromul Vostocinai, prin lansarea unei rachete Soyuz.

Rusia va dispune, după darea lui în exploatare,  de independenţă integrală în domeniul activităţilor spaţiale. Aceasta îi va permite să realizeze integral atât propriile programe spaţiale, cât şi cele care decurg din obligaţiile sale internaţionale. Nu va mai depinde, de pildă, de Kazahstan, unde se află cosmodromul Baikonur, pentru care plăteşte până în anul 2050  o chirie de 115 milioane de dolari pe an. Moscova a avut probleme cu Kazahstan din raţiuni ecologice. Periodic au fost incidente, au căzut rachete care au poluat cu combustibi.

În plus, se consideră că acest cosmodrom va stimula dezvoltarea economică a regiunii Extremului Orient, în sudul Siberiei Orientale, o zonă slab populată, cu probleme economice. În zona cosmodromului se preconizează construcţia unui adevărat centru tehnologic în oraş, oraşul se numeşte Tiolkovski, de 25 - 30 de mii de locuitori, care va fi un centru de cercetare, un centru ştiinţific şi un centru al industriei spaţiale.


Etichete RusiaSoyuzVostocinaiVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live